Station Waddinxveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Waddinxveen   
Station Waddinxveen.jpg
Plaats Waddinxveen
Afkorting Wad
Opening 7 oktober 1934
Perrons 1 (Eilandperron)
Perronsporen 2
Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn
Streekbus 175, 186
Belbus 575, 586
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva
Reizigers 1.715 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 3′ NB, 4° 39′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Waddinxveen
Station Waddinxveen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Waddinxveen is een spoorwegstation aan de aan de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn in het Zuid-Hollandse Waddinxveen.

Geschiedenis[bewerken]

Het station van Waddinxveen opende op 7 oktober 1934. Bij opening was het station voorzien van een eilandperron, om treinen te kunnen laten kruisen op het verder enkelsporige traject. Ook werd een statig stationsgebouw opgeleverd, alsmede een klein emplacement.

In 2002 werd begonnen met een proef met trams, in het kader van de RijnGouwelijn. Ter behoeve hiervan werden twee extra, lage perrons aangelegd, langs de buitensporen. Het oorspronkelijke stationsgebouw, waarvoor geen invulling meer was, werd in 2004 gesloopt. Na het schrappen van de RijnGouwelijn werden de lage perrons weer verwijderd.

Ligging[bewerken]

Het station ligt in het centrum van Waddinxveen, op zo'n 300 meter van het winkelcentrum Gouweplein. Een spoorwegovergang biedt vanaf het stationsplein toegang tot het perron. Bij het station staat een bushalte voor de lijnen 175 en 186 (alsmede de belbusversies 575 en 586) van Arriva.

Opvallend is dat de treinen op het station links rijden; de treinen naar Gouda vertrekken planmatig vanaf spoor 1, de treinen naar Alphen aan den Rijn planmatig vanaf spoor 2.

Dienstregeling[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2018 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
8600 Sprinter Alphen a/d RijnWaddinxveenGouda Rijdt onder de formule van R-net. Vormt een kwartierdienst met de serie 8700 (Behalve 's avonds en in het weekend).
8700 Sprinter Alphen a/d RijnWaddinxveenGouda Rijdt onder de formule van R-net. Rijdt niet 's avonds en in het weekend. Vormt een kwartierdienst met de serie 8600.

Galerij[bewerken]