Naar inhoud springen

Station Weert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Weert
Station Weert
Algemeen
Stationscode Wt
Aantal reizigers 6.698 (2023)[1]
Geschiedenis
Opening 20 juli 1879
Stationsbouw
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en)
LijnRichtingVolgend station

WeertEindpunt

Spoorlijn(en) Eindhoven - Weert
Budel - Vlodrop
IJzeren Rijn
Treindienst(en)
Treinvervoerder Arriva & NS
Overig openbaarvervoer
Vervoerders
- Busvervoerder Arriva & Hermes
Ligging
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Weert
Coördinaten 51° 15′ NB, 5° 42′ OL
Station Weert (Nederland)
Station Weert
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Nederland
Perrons op een viaduct
Stationshal

Station Weert is een Nederlands spoorwegstation in Weert en werd geopend op 20 juli 1879. Het ligt op het traject Eindhoven - Roermond - Maastricht.

Het stationsgebouw dat er nu staat, is in 1914 gebouwd en is ontworpen door George Willem van Heukelom. Het is een in baksteen opgetrokken gebouw met een achtkantige toren, voorzien van een torenspits met stadswapen.

Bij het station zijn meerdere onbewaakte fietsenstallingen en een bewaakte fietsenstalling. Bij het station ligt een taxistandplaats en een busstation, met bussen naar diverse plaatsen in de omgeving. Verder is er een groot (betaald) parkeerterrein voor auto's.

Tot eind jaren zestig was Weert belangrijk voor het goederenvervoer per spoor. Vanuit Weert werden Maarheeze (inclusief de Philips-fabriek), Heeze, Budel en Baexem-Heythuysen bediend. Daarvoor beschikt Weert over een groot goederenemplacement en een eigen rangeerlocje ("Sik"). Van het oorspronkelijke station uit 1879 resteerden tot circa 1972 twee sporen die, laaggelegen langs de Parallelweg (lokaal genaamd "De Put"), enkele fabrieken railaansluiting tot voor de deur boden (zie Sven Zeegers' sporenplan 1965). Ook was in die tijd de oude locomotievenloods nog aanwezig die later in opdracht van NS werd gesloopt. Het is in 2008 door de Nederlands Spoorwegen (NS) verkozen tot mooiste treinstation.

Na een renovatie van vier maanden in 2009 is het station uitgerust met een moderne fietsenstalling. Deze is 24 uur per dag bereikbaar. De fietsenstalling is geïntegreerd in het stationsgebouw aan de linkerzijde.

Er waren gesprekken gaande om opnieuw een treindienst te exploiteren van Weert naar Hamont, en verder naar Antwerpen-Centraal. De IC-trein van de NMBS met eindhalte in Hamont zou dan doorgetrokken worden tot Weert. In 2021 werd gerapporteerd dat deze verbinding niet rendabel zou zijn,[2] desondanks was in het Belgische parlement een meerderheid voorstander van deze verbinding. In 2023 werd echter gerapporteerd dat deze verbinding goedkoper kan worden gerealiseerd.[3][4]

Treinverbindingen

[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2024 te Weert:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity (NS) MaastrichtSittardRoermondWeertEindhoven Centraal's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaar – (Den Helder) Rijdt van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur tussen Alkmaar en Maastricht. Rijdt op vrijdag pas vanaf 15:00 uur en rijdt dan enkel tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. Rijdt niet in het weekend. Wordt na 20:00 uur, op vrijdag en in het weekend tussen Amsterdam Centraal en Maastricht vervangen door intercity 2900.
2900 Intercity (NS) EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardMaastricht Rijdt van maandag t/m donderdag in de vroege ochtend en in de avonduren en rijdt van vrijdag t/m zondag de hele dag en vervangt dan Intercity 3900 tussen Enkhuizen en Amsterdam Centraal en intercity 800 tussen Amsterdam Centraal en Maastricht. Stopt alleen 's avonds na 19:30 (ma-vr) of 23:00 (weekend) in Amsterdam Bijlmer ArenA. Stopt niet in Zaandam.
3900 Intercity (NS) EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardHeerlen Stopt niet in Zaandam. Rijdt in de avonduren en van vrijdag t/m zondag de hele dag enkel tussen Eindhoven Centraal en Heerlen. Wordt in de avonduren en van vrijdag t/m zondag de hele dag vervangen door intercity 2900. Rijdt van maandag t/m donderdag in de avonduren enkel tussen Sittard en Heerlen en rijdt dan 1x/uur.
6400 Sprinter (NS) Tilburg UniversiteitTilburgEindhoven CentraalWeert 's Avonds en in het weekend wordt er 1x/uur gereden op het gehele traject. Wordt van vrijdag t/m zondag tussen Eindhoven Centraal en Weert vervangen door sprinter 16400.
16400 Sprinter (NS) Eindhoven CentraalWeert Rijdt alleen van vrijdag tot en met zondag als vervanging van sprinter 6400.
Nachttrein 32700 Nachttrein (Arriva) MaastrichtSittardRoermondWeertEindhoven Centraal's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam Bijlmer ArenAAmsterdam ZuidSchiphol Airport Rijdt alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Ontwikkeling aantal reizigers

[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 8.322
2020 3.886
2021 4.190
2022 5.767
2023 6.698