Station Weert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Station Weert   
Weert stationsgebouw.jpg
Afkorting Wt
Opening 1 november 1913
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2
Lijn(en) Spoorlijn Eindhoven - Weert

Spoorlijn Budel - Vlodrop
IJzeren Rijn

Vervoerder(s) NS
Reizigers 7856 (2016)[1] per dag
Coördinaten 51° 15′ NB, 5° 42′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Weert
Station Weert
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Perrons op een viaduct

Station Weert is een Nederlands spoorwegstation in Weert en werd geopend op 20 juli 1879. Het ligt op het traject Eindhoven - Roermond - Maastricht.

Het stationsgebouw dat er nu staat, is in 1914 gebouwd en is ontworpen door George Willem van Heukelom. Het is een in baksteen opgetrokken gebouw met een achtkantige toren, voorzien van een torenspits met stadswapen.

Bij het station zijn meerdere onbewaakte fietsenstallingen en tevens een bewaakte fietsenstalling. Bij het station ligt een taxistandplaats en een busstation, met bussen naar diverse plaatsen in de omgeving. Verder is er een groot (betaald) parkeerterrein voor auto's.

Tot eind jaren zestig was Weert belangrijk voor het goederenvervoer per spoor. Vanuit Weert werden Maarheeze (inclusief de Philips-fabriek), Heeze, Budel en Baexem-Heythuysen bediend. Daarvoor beschikt Weert over een groot goederenemplacement en een eigen rangeerlocje ("Sik"). Van het oorspronkelijke station uit 1879 resteerden tot circa 1972 twee sporen die, laaggelegen langs de Parallelweg (lokaal genaamd "De Put"), enkele fabrieken railaansluiting tot voor de deur boden (zie Sven Zeegers' sporenplan 1965). Ook was in die tijd de oude locomotievenloods nog aanwezig die later in opdracht van NS werd gesloopt. Het is in 2008 door de Nederlands Spoorwegen (NS) verkozen tot mooiste treinstation.

Na een renovatie van vier maanden in voorjaar/zomer 2009 is het station uitgerust met een moderne fietsenstalling. Deze is 24 uur per dag bereikbaar. De fietsenstalling is geïntegreerd in het stationsgebouw aan de linkerzijde.

Het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III uit 2017 voorziet een heropening van de verbinding met Station Hamont net over de Nerderland-Belgische grens.

Treinverbindingen[bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2018 te Weert:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondWeertEindhoven's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarSchagenDen Helder Rijdt niet 's avonds. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen. In de spitsrichting van/naar Den Helder.
2900 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenWeertRoermondMaastricht Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations.
3900 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenWeertHeerlen Rijdt op de vroege ochtend en 's avonds 1x per uur tussen Sittard en Heerlen.
6400 Sprinter EindhovenWeert In Eindhoven gekoppeld aan serie 5200 naar Tilburg Universiteit.