Station Weert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Weert   
Station Weert
Plaats Weert
Afkorting Wt
Opening 20 juli 1897
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Eindhoven - Weert
Budel - Vlodorp
IJzeren Rijn
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva & Hermes
Reizigers 7690 (2018)[1] per dag
Coördinaten 51° 14′ 55″ NB, 5° 42′ 12″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Weert (Nederlands spoorwegstation)
Station Weert
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Perrons op een viaduct

Station Weert is een Nederlands spoorwegstation in Weert en werd geopend op 20 juli 1879. Het ligt op het traject Eindhoven - Roermond - Maastricht.

Het stationsgebouw dat er nu staat, is in 1914 gebouwd en is ontworpen door George Willem van Heukelom. Het is een in baksteen opgetrokken gebouw met een achtkantige toren, voorzien van een torenspits met stadswapen.

Bij het station zijn meerdere onbewaakte fietsenstallingen en tevens een bewaakte fietsenstalling. Bij het station ligt een taxistandplaats en een busstation, met bussen naar diverse plaatsen in de omgeving. Verder is er een groot (betaald) parkeerterrein voor auto's.

Tot eind jaren zestig was Weert belangrijk voor het goederenvervoer per spoor. Vanuit Weert werden Maarheeze (inclusief de Philips-fabriek), Heeze, Budel en Baexem-Heythuysen bediend. Daarvoor beschikt Weert over een groot goederenemplacement en een eigen rangeerlocje ("Sik"). Van het oorspronkelijke station uit 1879 resteerden tot circa 1972 twee sporen die, laaggelegen langs de Parallelweg (lokaal genaamd "De Put"), enkele fabrieken railaansluiting tot voor de deur boden (zie Sven Zeegers' sporenplan 1965). Ook was in die tijd de oude locomotievenloods nog aanwezig die later in opdracht van NS werd gesloopt. Het is in 2008 door de Nederlands Spoorwegen (NS) verkozen tot mooiste treinstation.

Na een renovatie van vier maanden in voorjaar/zomer 2009 is het station uitgerust met een moderne fietsenstalling. Deze is 24 uur per dag bereikbaar. De fietsenstalling is geïntegreerd in het stationsgebouw aan de linkerzijde.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn gesprekken gaande om opnieuw een treindienst te verzekeren van Weert naar Hamont, en verder naar Antwerpen-Centraal. De IC-trein van de NMBS met eindhalte in Hamont zou dan doorgetrokken worden tot Weert. In 2021 werd gerapporteerd dat deze verbinding niet rendabel zou zijn,[2] desondanks was in het Belgische parlement een meerderheid voorstander van deze verbinding.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2021 te Weert:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondWeertEindhoven Centraal's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarSchagenDen Helder Rijdt niet 's avonds. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen. In de spitsrichting van/naar Den Helder.
2900 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondMaastricht Rijdt alleen 's avonds laat en op zondagochtend. Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations.
3900 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertSittardHeerlen Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations. Rijdt in de vroege ochtend en 's avonds alleen 1x per uur tussen Sittard en Heerlen.
6400 Sprinter Eindhoven CentraalWeert In Eindhoven gekoppeld aan serie 5200 naar Tilburg Universiteit.