Station Winterswijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
    Winterswijk   
Stationwinterswijkvoorkant.JPG
Afkorting Ww
Opening 24 juni 1878
Perrons 1
Perronsporen 1 (A en B zijde)
Lijn(en) Zutphen - Winterswijk
Winterswijk - Zevenaar
Vervoerder(s) Arriva (trein en bus)
Reizigers 3.844 (2015) per dag
Coördinaten 51° 58′ NB, 6° 43′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Winterswijk
Station Winterswijk
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Winterswijk is een spoorwegstation in de Gelderse plaats Winterswijk aan de spoorlijnen Winterswijk – Zutphen en Winterswijk – ZevenaarArnhem.

Het station werd geopend op 24 juni 1878. Winterswijk was vroeger een belangrijk spoorwegknooppunt, met spoorlijnen in vijf richtingen. Met name het goederenvervoer van en naar Duitsland was zeer belangrijk voor de in de negentiende eeuw opgekomen textielindustrie in Twente en de Achterhoek. Naast de nog bestaande lijnen naar Zevenaar en Zutphen waren er vroeger ook grensoverschrijdende lijnen naar de Duitse plaatsen Bocholt en Borken en de lokaalspoorweg van de GOLS naar Neede en verder naar Hengelo, Enschede en Hellendoorn. Het huidige station Winterswijk was gelegen aan de lijn van de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij (NWS) van Zutphen via Winterswijk naar Borken - Gelsenkirchen en Bocholt.

Aan de zuidzijde bevond zich het kleine station voor de lijnen van de GOLS. Na de sluiting van de meeste GOLS-lijnen voor het personenvervoer in 1937 gingen de reizigerstreinen op de GOLS-lijn Winterswijk - Zevenaar van en naar het grote station rijden.

Na de sluiting van lijnen en het wegvallen van het goederenvervoer nam het belang van het station sterk af. Het bijzonder grote stationsgebouw getuigt nog van de vroegere drukte. Tegenwoordig heeft station Winterswijk nog slechts één perron, direct grenzend aan het stationsgebouw. Op het spooremplacement is in 2012 de nieuwbouw van openbare scholengemeenschap het Gerrit Komrij College opgeleverd.[1] Gelijk met de bouw van de scholengemeenschap is er een fiets- en voetgangerstunnel onder de sporen gelegd om de doorstroming te verbeteren.

Op het eerste perron is in 2010 een bronzen plaquette van Jip Wijngaarden geplaatst ter herinnering aan de Joden die gedurende de Tweede Wereldoorlog van hier zijn weggevoerd.

Treinen[bewerken]

De volgende treinen doen Winterswijk aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
30800 Stoptrein (Arriva) WinterswijkZutphen
30900 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalDoetinchemWinterswijk Verzorgt samen met brengdirect doordeweeks tot 20.00 uur een kwartiersdienst tussen Arnhem en Doetinchem.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]