Station Wittenau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wittenau
(Wilhelmsruher Damm)
S-Bahn-Logo.svg U-Bahn.svg
Spoorwegstation in Duitsland
S-Bahn Berlin Wittenau.JPG
Locatie
Plaats Berlijn
Stadsdeel Wittenau
Gegevens
DS100-code BWIN
S-Bahnlijnen
Vorig station
(richting)
Lijn Volgend station
(richting)
Waidmannslust
Oranienburg (stad)
S1 Wilhelmsruh
Wannsee
Waidmannslust
Eindpunt
S85 Wilhelmsruh
Grünau
Deutsche Bahn - S-Bahn

Wittenau is een station van de metro en de S-Bahn van Berlijn, gelegen aan de Wilhelmsruher Damm in het gelijknamige stadsdeel Wittenau, op de grens met het Märkisches Viertel. Het huidige S-Bahnstation opende op 10 juli 1877 aan de Preußische Nordbahn. Het metrostation Wittenau kwam in gebruik op 24 september 1994 en is het noordelijke eindpunt van lijn U8.

De volledige naam van het station luidt Wittenau (Wilhelmsruher Damm), voorheen Wittenau (Nordbahn). Deze toevoegingen dienden ter onderscheiding van het station Wittenau (Kremmener Bahn), dat sinds 1995 echter Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik heet. Desondanks werd de toevoeging aan de naam gehandhaafd.

S-Bahnstation[bewerken]

Op 10 juli 1877 werd het eerste deel van de Preußiche Nordbahn geopend tussen Berlijn (Stettiner Bahnhof) en Neubrandenburg. De enkelsporige lijn kreeg onder andere een station in Dalldorf, een dorp dat sinds 1905 Wittenau heet.[1] Nadat de Nordbahn in 1891 verdubbeld was, legde men in 1912 twee aparte sporen voor het voorstadsverkeer aan, parallel aan de hoofdlijn.[2] In 1925 werden de voorstadssporen tot aan Oranienburg (stad) geëlektrificeerd en een paar jaar later ging de lijn deel uitmaken van het nieuwe S-Bahnnet.

In het naoorlogse gedeelde Berlijn werd de S-Bahn, ook in het westen van de stad, geëxploiteerd door de Oost-Duitse spoorwegen. Na de bouw van de Muur in 1961 werd de S-Bahn hierdoor in West-Berlijn meer en meer geboycot. Veel lijnen werden verwaarloosd en de diensten werden steeds verder ingekrompen. In station Wittenau en op de aansluitende trajecten was nog slechts één spoor in gebruik. Toen het stadsvervoerbedrijf BVG het westelijke S-Bahnnet begin 1984 overnam van de Deutsche Reichsbahn, legde men de dienst op de Nordbahn zelfs helemaal stil; station Wittenau sloot tijdelijk zijn deuren. In oktober van hetzelfde jaar werd de dienst tussen Gesundbrunnen en Frohnau echter hervat. In 1986 werd het traject wederom dubbelsporig gemaakt.

In verband met de komst van de metro naar Wittenau wilde men het station hernoemen tot Wilhelmsruher Damm. Deze naam was voorzien voor het metrostation, waarvan de plannen nog in de periode van de S-Bahnboycot ontwikkeld werden. Uiteindelijk besloot men de naam Wittenau te behouden; in 1994 kreeg de stationsnaam wel de toevoeging Wilhelmsruher Damm, voorheen was dit Nordbahn.

Tegenwoordig wordt station Station Wittenau bediend door de S-Bahnlijnen S1 (Oranienburg (stad) - Wannsee) en S85 (Waidmannslust - Grünau). Het station heeft een eilandperron met uitgangen aan beide uiteinden; de zuidelijke stationshal geeft ook toegang tot het metrostation.

De toegangshal en het perron van S-Bahnstation Wittenau genieten de monumentenstatus.[3]

Metrostation[bewerken]

Logo U-Bahn Wittenau
Perron van eindstation Wittenau
Perron van eindstation Wittenau
Algemeen
Lijnen U8
Opening 24 september 1994
Route
Lijn Richting Volgend station
Ligging
Stadsdeel Wittenau
Coördinaten 52° 36′ NB, 13° 20′ OL
Station Wittenau
Station Wittenau

Locatie van het metrostation Wittenau

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Al sinds de bouw het Märkisches Viertel in de jaren 1960 wilde men deze grootschalige nieuwbouwwijk aansluiten op het metronet. In de tachtiger jaren besloot men hiertoe de U8 te verlengen naar het noorden. In 1987 bereikte de lijn Parcacelsus-Bad, zeven jaar later volgde de verlenging naar station Wittenau, eigenlijk nog net buiten het Märkisches Viertel gelegen.

De stations op het noordelijke deel van de U8, alle van de hand van architect Rainer Rümmler, onderscheiden zich door een monumentaal ontwerp, dat teruggrijpt op eerdere stijlperiodes. Zowel de wanden als de brede vierkante zuilen van station Wittenau werden bekleed met groene en gele tegels die een boommotief vormen. Op de kapitelen van de zuilen rust een goudkleurige draagbalk over de gehele lengte van het eilandperron. Aan de eveneens goudkleurige zijbalken zijn lampen opgehangen. De vloeren zijn in een motief geplaveid met witte, rode en blauwe tegels. Het station beschikt aan beide uiteinden over een uitgang die via een tussenverdieping naar de straat leidt. Via de oostelijke tussenverdieping bestaat er bovendien een rechtstreekse verbinding met het S-Bahnstation. Zoals alle in de jaren 1990 gebouwde Berlijnse metrostations is station Wittenau uitgerust met een lift.

Toekomstplannen[bewerken]

Een metrolijn tot in het Märkisches Viertel, toch het belangrijkste doel van de noordelijke verlenging van de U8, behoort nog altijd tot de plannen. Het gaat daarbij om een traject van ongeveer twee kilometer met twee nieuwe stations, Schorfheidestraße en Märkisches Viertel. Hoewel er in de bestemmingsplannen ruimte voor de lijn is gereserveerd, is een eventuele realisatie vanwege het gebrek aan financiële middelen pas op lange termijn te verwachten. In het prioriteitenplan tot 2030 is de verlenging van de U8 dan ook niet opgenomen.[4]

Bronnen[bewerken]

  1. Bezirksamt Reinickendorf - Der Ortsteil Wittenau (ehemals Dalldorf)
  2. Alfred B. Gottwald: Das Berliner U- und S-Bahnnetz. Eine Geschichte in Streckenplänen von 1888 bis heute. transpress Verlag, Stuttgart, 2007 ISBN 978-3-613-71304-8. p. 16
  3. Vermelding van het S-Bahnstation op de monumentenlijst
  4. Dienst Stadsontwikkeling: ÖPNV-Netz - verkehrliche Prioritäten 2030 - prioriteiten bij de uitbreiding van het stadsvervoernet tot 2030 (1,44 MB)

Externe links[bewerken]