Station Wolfheze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Wolfheze   
Wolfheze, het treinstation
Afkorting Wf
Opening 16 mei 1845
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Buurtbus(sen) 589 & 590
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Hermes (Breng)
Reizigers 468 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Wolfheze
Coördinaten 52° 0′ 19″ NB, 5° 47′ 37″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Wolfheze (Nederlands spoorwegstation)
Station Wolfheze
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Wolfheze is een spoorwegstation in het Gelderse Wolfheze (gemeente Renkum) aan de spoorlijn Utrecht - Arnhem (Rhijnspoorweg). Het station werd geopend op 16 mei 1845, gelijktijdig met de oplevering van de spoorlijn Ede - Arnhem. Dat het kleine Wolfheze een station kreeg was te danken aan baron Van Brakell. Hij schonk de benodigde grond, op voorwaarde dat alle treinen er zouden stoppen. In 1899 werd het stationsgebouw geopend. Het stationsontwerp is van het Standaardtype Visvliet dat vanaf 1890 tot en met 1903 gebruikt werd voor in totaal zes Nederlandse spoorwegstations. Het gebouw in Wolfheze is het laatste nog bestaande gebouw van deze zes, de andere 5 soortgelijke gebouwen zijn gesloopt.

Oorspronkelijk had het station ook een goederenloods en een laad-losperron. Het goederenvervoer werd in 1972 gestaakt. Aan de noordzijde van het emplacement werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers een aftakking naar de Vliegbasis Deelen aangelegd. Dit lijntje is na de bevrijding weer verwijderd. Aan de oostkant van het stationsgebouw bevinden zich voormalige baanwachterswoningen. In de bakstenen muur staan de teksten Wolfheze A en Wolfheze B.

Wolfheze telt twee perrons met drie sporen. Spoor 2 aan het eilandperron, dat aan weerszijden van het station aansluit op beide andere sporen, werd normaal gesproken niet gebruikt. Met ingang van dienstregeling 2017 wordt dit spoor gebruikt wanneer ICE International de sprinter inhaalt. Dit spoor kan ook gebruikt worden als keerspoor of als passeermogelijkheid wanneer een Sprinter vertraagd is. De te passeren trein wordt op dit spoor geparkeerd.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7500 Sprinter (NS) Ede-WageningenWolfhezeArnhem Centraal

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 651
2020 345
2021 354
2022 468

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Wolfheze van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.