Station Wondelgem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Wondelgem.png
Station Wondelgem
Opening 25 juni 1861
Sluiting 3 juni 1984 (personen)
Heropening 29 mei 1988 (personen)
Telegrafische code FWO
Lijn(en) 55, 58
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
185
65
25
Beheerder NMBS
Architectuur
Aantal sporen 2
Aantal perrons 2
Ligging
Coördinaten 51° 5′ NB, 3° 43′ OL
Externe link  Stationsinformatie NMBS
Station Wondelgem (Belgisch spoorwegstation)
Station Wondelgem
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Wondelgem is een spoorwegstation langs spoorlijn 58 (Gent - Eeklo) in Wondelgem, een deelgemeente van de stad Gent. Het station Wondelgem is sinds 1950 tevens het beginpunt van lijn 55 (de zogenaamde Dow-lijn) tussen Gent en Terneuzen, die tegenwoordig enkel voor goederenvervoer wordt gebruikt.

Het stationsgebouw dateert uit 1906. Het werd, met enkele bijgebouwen, in 2002 beschermd als monument[2] en de onmiddellijke omgeving, in casu het stationsplein, als stadsgezicht.[3]

Het station van Wondelgem is volgens een onderzoek in 2005 het slechtste station van Oost-Vlaanderen.[bron?] De NMBS Oost-Vlaanderen beloofde dan ook om dit kleine station als prioriteit in te stellen voor vernieuwingswerken. Ook in het Grote Treinenrapport 2009 van de krant Het Nieuwsblad bleef Wondelgem ondermaats scoren (4/10). Gehekeld werden het gebrek aan sanitair en de moeilijke toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Sinds 2005 zijn de zijgevels vernieuwd en werden er nieuwe fietsenrekken geïnstalleerd.

Naar aanleiding van het IC/IR-plan, dat een algehele sluiting van niet-rendabele stations vooropstelde, werden op 3 juni 1984 op spoorlijn 58 de stations van Wondelgem, Sleidinge, Waarschoot en Gent-Muide gesloten. Door hevige protesten van onder andere buurtbewoners werden deze stations, op Gent-Muide na, amper 4 jaar later alweer heropend. Wondelgem is gedurende die tijd wel blijvend in gebruik geweest als goederenstation.

Op 1 november 2015 werden de loketten van dit station gesloten en werd het een stopplaats. Met slechts 183 opstappende passagiers per weekdag (telling 2009) was het een van Belgiës kleinste stations met een loket. Dat komt omdat er tevens een seinhuis gevestigd was. Het was dat personeel dat tevens het loket bemande. Een deel van het station is bewoond. Later werd ook het 3e perronspoor verwijderd en werd het eilandperron een zijperron.

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
S51 Eeklo - Gent - Ronse Maandag t.e.m. zaterdag: 1×/u
Zon- en feestdagen: 1×/om de 2u

Reizigerstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De grafiek en tabel geven het gemiddeld aantal instappende reizigers weer op een week-, zater- en zondag.[4]

Zie de categorie Wondelgem train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.