Station Zaandam Kogerveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Zaandam Kogerveld   
Het station in 2024.
Afkorting Zdk
Opening 28 mei 1989
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Zaandam - Enkhuizen
Streekbus(sen) 64 & 69
R-net 391
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder EBS
Reizigers 1.145 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Zaandam
Coördinaten 52° 27′ 24″ NB, 4° 49′ 11″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zaandam Kogerveld (Randstad)
Station Zaandam Kogerveld
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Spoor 1 van station Zaandam Kogerveld

Station Zaandam Kogerveld is een spoorwegstation aan de spoorlijn ZaandamEnkhuizen. Het ligt 2 kilometers ten noorden van station Zaandam, in de wijk Kogerveld. Het is in 1989 in gebruik genomen. Het station is van het type voorstadshalte en ontworpen door ir. J. Bak van Articon. Het station ligt naast enkele sportvelden en een kerk (Sint Jozef). Het station wordt met name gebruikt door mensen uit de wijken Kogerveld, Hoornseveld en 't Kalf. Voor de richting Hoorn/Enkhuizen wordt het ook gebruikt door inwoners van Koog aan de Zaan.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Kogerveldstation heeft verbindingen met plaatsen in Noord-Holland. Dit zijn Purmerend, Hoorn, Enkhuizen, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Lelylaan, Schiphol, Hoofddorp en natuurlijk het hoofdstation van de eigen stad Zaandam. Ook zijn er verbindingen met plaatsen in Zuid-Holland. Dit zijn Sassenheim, Leiden Centraal, De Vink, Voorschoten, Den Haag Mariahoeve, Laan van NOI en Centraal. In december 2008 is de directe verbinding met Amsterdam Centraal en Enkhuizen komen te vervallen. Het alternatief voor de Kogerveldreizigers is overstappen op het hoofdstation.

De volgende treinserie stopt op station Kogerveld:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalLeiden Centraal – )HoofddorpSchiphol AirportZaandamZaandam KogerveldPurmerendHoorn(Hoorn Kersenboogerd) 's Avonds na 20:00 uur, op vrijdag de hele dag en in het weekend wordt er alleen gereden tussen Hoofddorp en Hoorn.

Enkele late intercity's tussen Amsterdam en Enkhuizen stoppen op alle tussengelegen stations, waaronder Zaandam Kogerveld.

Buslijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de onderkant van het station is een bushalte aan een vrije busbaan gesitueerd. Hier stoppen twee streekbussen en een R-netbus van/naar Amsterdam. Het busvervoer in en rond Zaandam wordt uitgevoerd door EBS in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam. Zaandam valt onder het concessiegebied "Zaanstreek-Waterland". De volgende buslijnen doen "Zaandam, Kogerveld Station" aan:

Lijn Route Formule Frequentie
Vervoerder: EBS   Concessiegebied: Zaanstreek-Waterland
64 Zaandijk Rooswijk - Koog aan de Zaan - Zaandam Station - Zaandam Kogerveld - Fonteinkruidweg M.net Maandag t/m vrijdag 2x per uur (dal+spits) hele traject, avonden+weekend 1x per uur (lijn is 's avonds geknipt bij Zaandam Station)
69 Station Krommenie-Assendelft - Krommenie Willis - Wormerveer Zaanweg - Wormerveer Station - Zaanse Schans - Zaandam 't Kalf - Zaandam Kogerveld - ZMC - Zaandam Station M.net 2x per uur
391 Amsterdam Noorderpark - Floradorp - Klaprozenweg - Zaandam De Vlinder - ZMC - Kogerveld Station - 't Kalf - Zaanse Schans R-net In de spits 6x per uur tussen Amsterdam en ZMC en 3x per uur tussen ZMC en Zaanse Schans, buiten de spits en in het weekend 4x per uur
  • Deze tabel is gebaseerd op de dienstregeling die ingegaan is per 10 december 2023.

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 1.463
2020 895
2021 955
2022 1.145
Zie de categorie Station Zaandam Kogerveld van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.