Station Zaltbommel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Zaltbommel   
Zaltbommel (NL), 2010-08-01 15.44, Stationsgebouw.jpg
Plaats Zaltbommel
Afkorting Zbm
Opening 1 november 1869
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Lijn(en) Staatslijn H
Streekbus 49 | 67 | 68
Buurtbus 248 | 266 t/m 268
Nachtbus 860 (nachtvlinder)
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva
Reizigers 3862 (2018)[1] per dag
Coördinaten 51° 48′ NB, 5° 16′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zaltbommel (Nederlands spoorwegstation)
Station Zaltbommel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zaltbommel is een spoorwegstation in het Gelderse Zaltbommel aan de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch (Spoorlijn Utrecht - Boxtel).

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste station werd geopend op 1 november 1869. Dit stationsgebouw was een standaardtype dat in meerdere plaatsen langs de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch werd gebouwd. In 1984 werd dit station vervangen door een halte dichter bij het centrum van de stad, maar ook dichter bij de spoorbrug over de Waal. Om het hierdoor ontstane hoogteverschil (het station ligt bovenaan het talud naar de brug) zijn beide perrons voorzien van een lift. Het station ligt op ruim 1 kilometer van het stadscentrum. Tussen 1910 en 1923 reed tussen het station en stad de Gemeentetram Zaltbommel. Het vroegere station heet nu Oud-Zaltbommel (afkorting Ozbm); er is daar een derde spoor aanwezig, dat gebruikt wordt als wachtspoor.

Treinseries[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6900 Sprinter Den Haag CentraalGoudaUtrecht CentraalGeldermalsenZaltbommel's-Hertogenbosch

Perrons[bewerken]

Op het station van Zaltbommel heeft ProRail voor het eerst twee complete perrons met elk een lengte van zo’n 260 meter vernieuwd door toepassing van piepschuimblokken. Op 25 juni 2011 werd het westelijke perron aangelegd. Twee weken later volgde het oostelijk deel aan de andere kant van het spoor. Tegelijkertijd schoven de perrons enkele tientallen meters op in noordelijke richting en werden ze een paar centimeter verhoogd om te voldoen aan de Europese standaardnorm

Voorzieningen[bewerken]

Nabij het station zijn diverse voorzieningen voor het zogenaamde voor- en natransport aanwezig. Er is zowel een bewaakte als een onbewaakte fietsenstalling, er is een groot (P+R) parkeerterrein en er is een bushalte. Ook is er een Kiosk aanwezig.

Externe link[bewerken]