Station Zaltbommel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Zaltbommel   
Zaltbommel (NL), 2010-08-01 15.44, Stationsgebouw.jpg
Afkorting Zbm
Opening 1 november 1869
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Staatslijn H
Vervoerder(s) NS
Reizigers 3.600 (2016)[1] per dag
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zaltbommel is een spoorwegstation in het Gelderse Zaltbommel aan de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch (Spoorlijn Utrecht - Boxtel).

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste station werd geopend op 1 november 1869. Dit stationsgebouw was een standaardtype dat in meerdere plaatsen langs de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch werd gebouwd. In 1984 werd dit station vervangen door een halte dichter bij het centrum van de stad, maar ook dichter bij de spoorbrug over de Waal. Om het hierdoor ontstane hoogteverschil (het station ligt bovenaan het talud naar de brug) zijn beide perrons voorzien van een lift. Overigens ligt het station op ruim 1 kilometer van het stadscentrum. Tussen 1910 en 1923 reed tussen het station en stad de Gemeentetram Zaltbommel.

Treinseries[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6900 Sprinter Utrecht CentraalZaltbommel's-Hertogenbosch In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 7800 naar Den Haag Centraal.

Perrons[bewerken]

Op het station van Zaltbommel heeft ProRail voor het eerst twee complete perrons met elk een lengte van zo’n 260 meter vernieuwd door toepassing van piepschuimblokken. Op 25 juni 2011 werd het westelijke perron aangelegd. Twee weken later volgde het oostelijk deel aan de andere kant van het spoor. Tegelijkertijd schoven de perrons enkele tientallen meters op in noordelijke richting en werden ze een paar centimeter verhoogd om te voldoen aan de Europese standaardnorm

Voorzieningen[bewerken]

Nabij het station zijn diverse voorzieningen voor het zogenaamde voor- en natransport aanwezig. Er is zowel een bewaakte als een onbewaakte fietsenstalling, er is een groot (P&R) parkeerterrein en er is een bushalte. Ook is er een Kiosk aanwezig.

Externe link[bewerken]