Station Zuidbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Zuidbroek   
Station Zuidbroek anno 2014
Afkorting Zb
Opening 1 mei 1868
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Staatslijn B
Groningen - Veendam
Zuidbroek - Delfzijl
Streekbus(sen) 174
Buurtbus(sen) 517
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva
- Busvervoerder Qbuzz & Taxi De Grooth
Reizigers 838 (2009)[1] per dag
Ligging
Plaats Zuidbroek
Coördinaten 53° 9′ 34″ NB, 6° 52′ 5″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zuidbroek (Nederlands spoorwegstation)
Station Zuidbroek
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zuidbroek is het spoorwegstation van Zuidbroek. Het was ooit een niet onbelangrijk spoorknooppunt, waar de spoorlijn Harlingen - Nieuwe Schans (geopend op 1 mei 1868) kruiste met de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek en de spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl, onderdelen van de NOLS-lijn ZwolleDelfzijl (geopend 1903-1910). Vanuit Zuidbroek kon men zo per trein naar alle windstreken reizen. Tegenwoordig is het een eenvoudige halte.

Het stationsgebouw uit 1865 is een vernieuwde uitvoering van het type derde klasse van de Standaardstations van de Staatsspoorwegen, dat ook nog in Meppel aanwezig is. Het gebouw is twee keer verbouwd. De eerste keer was circa 1910. Bij de tweede verbouwing, in 1958, is het gebouw fors verkleind: de beide zijvleugels en de bovenverdieping werden afgebroken. Tussen 2008 en 2011 werden deze delen herbouwd. In het gebouw is tegenwoordig het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum gevestigd.

Na de buitengebruikstelling van het stationsgebouw door de Nederlandse Spoorwegen werd in augustus 2002 begonnen met het opknappen, waarbij het dak als eerste onder handen werd genomen.

Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum werd door Wilma Mansveld (staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu) op 10 oktober 2014 geopend. Man van het eerste uur, bestuurslid en oprichter Rowin Penning werd tijdens deze happening Koninklijk onderscheiden.

Vermeldenswaardig is nog dat aan de zuidkant van het emplacement een authentieke goederenloods staat, waarvan niet veel bewaard gebleven is. Tevens vindt men aan de noordkant van het emplacement een voormalig stationskoffiehuis, momenteel in gebruik als Hotel Hulsebos.

Zuidbroek had aan de NOLS-lijn naar Delfzijl een tweede station, de stopplaats Zuidbroek dorp nabij Uiterburen.

In september/oktober 2020 werd, als onderdeel van de aanpassingen voor de sneltreinverbinding Groningen-Duitsland, het stationsgebied van Zuidbroek vernieuwd. De sporen 4 en 5 werden opgebroken en spoor 3 werd (naast een verlengd en verbreed middenperron) opnieuw aangelegd.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Zuidbroek heeft drie perronsporen waar de onderstaande stoptreinen stoppen.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20100 RS 6 RB 57 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekBad NieuweschansWeenerLeer Ook wel Wiederline genoemd. Vanwege brugschade geen treinverkeer mogelijk tussen Weener en Leer. Op dit traject rijdt lijnbus 620 van Weser-Ems Bus. Er rijden ook Arriva bussen tussen Groningen en Leer v.v.
37500 RS 6 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekWinschotenBad Nieuweschans In de ochtendspits begint één rit in Bad Nieuweschans.
37800 RS 7 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekVeendam

Op het baanvak Zuidbroek – Veendam hebben jarenlang alleen goederentreinen gereden, maar per 1 mei 2011 voert Arriva een halfuursdienst voor reizigersvervoer uit tussen Zuidbroek en Veendam. De treinserie vanuit Groningen die in dienstregelingsjaar 2010 in eerste instantie nog tot Zuidbroek reed, werd naar station Veendam doorgetrokken.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]