Station Zuidbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Zuidbroek   
Station Zuidbroek anno 2014
Station Zuidbroek anno 2014
Plaats Zuidbroek
Afkorting Zb
Opening 1 mei 1868
Perrons 2
Perronsporen 3
Spoorlijn Staatslijn B
Groningen - Veendam
Zuidbroek - Delfzijl
Streekbus 174
Belbus 49, 79
Nachtbus 401
Vervoerder(s) Arriva (trein)
Qbuzz
Taxi De Grooth
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zuidbroek is het spoorwegstation van Zuidbroek. Het was ooit een niet onbelangrijk spoorknooppunt, waar de spoorlijn Harlingen - Nieuwe Schans (geopend op 1 mei 1868) kruiste met de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek en de spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl, onderdelen van de NOLS-lijn ZwolleDelfzijl (geopend 1903-1910). Vanuit Zuidbroek kon men zo per trein naar alle windstreken reizen. Tegenwoordig is het niet veel meer dan een eenvoudige halte, waarbij de reizigers het moeten stellen met een abri op het perron.

Het ontwerp van het stationsgebouw uit 1865 is van het type "Hoogezand" van de standaardstations van de Staatsspoorwegen. Zuidbroek is het enige nog overgebleven gebouw van dit type. Het gebouw is twee keer verbouwd. De eerste keer was ca. 1910. Bij de tweede verbouwing, in 1958, is het gebouw drastisch verkleind: de beide zijvleugels en de bovenverdieping werden afgebroken. Tussen 2008 en 2011 werden deze delen herbouwd. In het gebouw is tegenwoordig het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum gevestigd.

Na de buitengebruikstelling door de Nederlandse Spoorwegen werd in augustus 2002 begonnen met het opknappen van het stationsgebouw, waarbij het dak als eerste onder handen werd genomen.

Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum werd door Wilma Mansveld (staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu) op 10 oktober 2014 geopend.

Vermeldenswaardig is nog dat aan de zuidkant van het emplacement een authentieke goederenloods staat, waarvan niet veel bewaard gebleven zijn. Tevens vindt men aan de noordkant van het emplacement een voormalig stationskoffiehuis, momenteel in gebruik als Hotel Hulsebos.

Zuidbroek had aan de NOLS-lijn naar Delfzijl een tweede station, de stopplaats Zuidbroek dorp nabij Uiterburen.

Verbindingen[bewerken]

Station Zuidbroek heeft drie perronsporen waar de onderstaande stoptreinen stoppen.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20100 / RB 57 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekBad NieuweschansLeer (Ostfr.) Sinds 16 november 2012, ook wel Wiederline genoemd
Enkele treinen tussen Groningen en Bad Nieuweschans
37500 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekWinschotenBad Nieuweschans Alle treinen tussen Groningen en Winschoten
37800 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekVeendam

Op het baanvak Zuidbroek – Veendam hebben jarenlang alleen goederentreinen gereden, maar per 1 mei 2011 voert Arriva een halfuursdienst voor reizigersvervoer uit tussen Zuidbroek en Veendam. De treinserie vanuit Groningen die in dienstregelingsjaar 2010 in eerste instantie nog tot Zuidbroek reed. werd naar station Veendam doorgetrokken.

Externe links[bewerken]