Station Zwolle Stadshagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Zwolle Stadshagen   
Plaats Zwolle
Afkorting Zlsh
Opening 10 december 2017
Perronsporen 1
Lijn(en) Kamperlijntje
Vervoerder(s) Keolis
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Zwolle Stadshagen is een spoorwegstation aan de spoorlijn Zwolle - Kampen (het Kamperlijntje) bij de Zwolse Vinex-wijk Stadshagen.[1] De halte is onderdeel van het plan om het Kamperlijntje te elektrificeren, waardoor de dienstsnelheid verhoogd kan worden van 100 tot 130 à 140 kilometer per uur. In het plan wordt rekening gehouden met een autotunnel onder het nieuwe station en een fietsbrug naast de spoorbrug over de Blaloweg. Het was de bedoeling dat het station en de elektrificatie opgeleverd zouden worden per 10 december 2017, wanneer de nieuwe concessie ingaat. Keolis zal per 10 december 2017 de treindiensten rijden op zowel het Kamperlijntje als de spoorlijn Zwolle - Almelo - Enschede, beide onderdeel van Blauwnet.

Begin december 2017 bleek dat de onderbouw van het spoor niet sterk genoeg was voor de hogere snelheid. Om toch op tijd te kunnen rijden, moeten de treinen Stadshagen overslaan. Volgens OV Magazine was er woensdagavond 6 december 2017 een spoedoverleg op het provinciehuis in Zwolle. Het magazine spreekt op zijn website van een miljoenenstrop. Het bodemprobleem is in de afgelopen periode pas aan het licht gekomen toen de nieuwe treinen voor het eerst over het traject reden, zegt ProRail in een reactie.

In een persverklaring van de lokale overheden staat dat zowel de gemeente Zwolle als de gemeente Kampen met verbazing kennis hebben genomen van de problemen van het treinspoor. Er is voor 7 december een persconferentie belegd.[2]