Stearine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
structuurformule van stearine

Stearine is een mengsel van de verzadigde vetzuren stearinezuur en palmitinezuur.

De naam stearine is afgeleid van het oudgriekse stear (στεαρ) dat vet, speciaal rundvet betekent.

Stearine werd oorspronkelijk uitsluitend uit rundvet gemaakt, hoewel later ook andere dierlijke en plantaardige vetten werden gebruikt.

Stearine is een oleochemisch product. Het kan worden bereid door vet te verzepen en vervolgens de gemaakte zeep op te lossen en te laten reageren met een zuur. Hierbij slaan vetzuren neer, die samen de stearine vormen. De precieze samenstelling van stearine verschilt, omdat deze afhankelijk is van de samenstelling van de gebruikte vetten.

Een andere methode is door vetsplitsing, oftewel hydrolyse, onder hoge temperatuur en druk. Uit vet en water ontstaan dan vrije vetzuren en glycerine. Daarna kunnen door kristallisatie de verzadigde vetzuren uit het vetzuurmengsel worden gehaald.

Na bereiding wordt de stearine soms nog gezuiverd.

Hoe ouder een koe is bij de slacht, hoe meer stearine het rundvet bevat. De slager die rundvet bereidt om mee te bakken en braden, moet de stearine 'separeren'. Op pakken rundvet staat vaak het woord 'stearinevrij'.

In ruwe vorm wordt stearine gebruikt voor het maken van stearinekaarsen. Deze kaarsen branden langer dan kaarsen van paraffine, een aardolieproduct. Stearinekaarsen zijn steviger en hebben betere brandeigenschappen dan paraffinekaarsen. Daarom worden er ook veel composietkaarsen op de markt gebracht, deze bestaan uit een mengel van paraffine en stearine.

Verder wordt stearine toegepast in smeermiddelen en verstevigers in de textielindustrie.