Naar inhoud springen

Steatorroe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Steatorroe, in de oude spelling steatorrhoea, ook wel steatorree of vetdiarree genoemd is een symptoom in de geneeskunde waarbij de ontlasting ongewoon veel vet bevat, veroorzaakt doordat vet in het spijsverteringsstelsel niet goed wordt verteerd.

Dit symptoom kan de volgende oorzaken hebben:

De ontlasting heeft meestal een wat ongewone kleur en geur, en plakt meer dan normaal aan de toiletpot. De ernst van de steatorroe wordt gemeten door het vetpercentage in het laboratorium te bepalen. Bij verlies met de ontlasting van meer dan 10 gram vet per dag wordt steatorroe geacht aanwezig te zijn.

Steatorree en fecale incontinentie met verlies van oranje vloeibare feces komt ook voor bij het gebruik van orlistat. Dit geneesmiddel, bekend als Alli is een afslankproduct dat het lipase inhibeert. Hierdoor worden vetten niet afgebroken en worden ze via de darm terug uitgescheiden. Het gebruik hiervan in combinatie van een vetrijk maaltijd zal dit als gevolg geven.

Ook het overmatig gebruik van olestra, een vetzuur dat niet wordt afgebroken door het lichaam en door de darm weer uitgescheiden wordt kan steatorree veroorzaken. Ze worden onder andere toegevoegd aan chips maar laatste jaren worden ze minder toegevoegd.

Bij langdurige diarree verliest het lichaam veel vocht, maar ook waardevolle stoffen als vitamines en mineralen. Het lichaam kan uitdrogen en ondervoed raken. De zuurgraad van de darminhoud wijzigt, waardoor dit een voedingsbodem is voor diverse schadelijke bacteriën. Uiteindelijk kan het darmslijmvlies beschadigd raken.

De behandeling van steatorroe bestaat uit het achterhalen van de oorzaak van de verminderde productie van pancreasenzymen en zo nodig suppleren, verbeteren galfunctie en vetinname met de voeding verminderen en/of verbeteren.