Stede Bonnet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Stede Bonnet

Stede Bonnet (circa 16681718) uit Engeland was een militair (waarschijnlijk een hoge officier) en later een vrij onsuccesvolle piraat. Zijn bijnaam was de Gentleman Pirate.

Nadat Bonnet zijn dienst in het leger er op had zitten, kocht hij een plantage op het eiland Barbados in de Caraïben. Hij verbouwde rietsuiker en leefde onder goede omstandigheden. Veel mensen begrepen ook niet waarom hij opeens de piraterij in dook, Bonnet had immers altijd als een gentleman geleefd.

Zonder enige ervaring kocht hij een schip genaamd The Bounty en betaalde mensen om voor hem te werken, iets dat vrij ongebruikelijk was in die tijd. Het begon eerst met het kapen van kleine schepen voor de kusten van Florida en South en North Carolina. Na een gevecht met een Spaans schip raakte Bonnet gewond en vluchtte hij naar de Bahama's.

Toen hij op een dag (voor de kust van Honduras) Zwartbaard alias Edward Teach tegenkwam, besloten ze samen te werken. Teach had al gauw de macht over Bonnets schip en stuurde hem eropuit om allerlei opdrachten uit te voeren.

In der tijd was Zwartbaard erop uit om een Generaal pardon te verkrijgen. Bonnet hoopte in zijn navolging daar ook op. Maar door mysterieuze omstandigheden is Bonnet er toch vandoor gegaan om weer verder te gaan plunderen, dat verliep vrij slecht. Toen hij opgepakt werd door Kapitein William Rhett werd hij in Charleston, South Carolina op 10 december 1718 berecht, opgehangen en bij zijn bemanning begraven.

Zijn collega's noemden hem een amateur-piraat.