Stedelijk Gymnasium Haarlem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Stedelijk Gymnasium Haarlem
Gym Haarlem.jpg
Algemeen
Locatie Haarlem
Opgericht 1389
Type gymnasium
Denominatie openbaar
Bevoegd gezag Onderwijsstichting Zelfstandige Gymnasia
Personen
Rector Drs. Z. Kwint
Docenten 85
Leerlingen 834
Overig
Website http://www.sghaarlem.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Stedelijk Gymnasium Haarlem is een categoriaal (zelfstandig) gymnasium in Haarlem, het is een van de oudste scholen van Nederland. In 1389 werd een Latijnse school in Haarlem gesticht, hieruit is het Stedelijk Gymnasium voortgekomen.

Historie[bewerken]

Op Sint-Nicolaasdag 6 december 1389 schonk Hertog Aelbrecht van Beyeren, destijds de graaf van Holland, een school aan het Haarlemse stadsbestuur. Deze school zou worden geleid door geestelijken. De school werd gevestigd tussen de Noorder Schoolsteeg en de Zuider Schoolsteeg, in een buurtje ten noorden van de Grote Kerk.

In 1592 werd de school verplaatst naar een gebouw aan de Jacobijnenstraat, dat tot de Reformatie het Cellebroedersklooster huisvestte. In 1864 had de Latijnse school nog maar vijf leerlingen. De gemeenteraad van Haarlem greep daarom in, hief de school op en voegde hem samen met de Hogere Burgerschool. Tien jaar later, in 1874, werd de school een zelfstandig gymnasium. Het vestigde zich in het nieuwe HBS-gebouw aan de Jacobijnenstraat, waar later de dependance van de school werd gevestigd.

Op 1 september 1883 vestigde het gymnasium zich in het pand waar het nu nog steeds zit, dat aan het Prinsenhof. In de jaren ’20 werd de school uitgebreid, er kwam een nieuwe natuurwetenschappelijke vleugel aan de westzijde van het bestaande gebouw.

Het Stedelijk Gymnasium Haarlem was de laatste school in Nederland waar nog op zaterdag (alleen 's ochtends) les werd gegeven; dit is met ingang van het schooljaar 2000-2001, na een reguliere tweejaarlijkse stemming van de leerlingen, afgeschaft.

Huidige situatie[bewerken]

Het Stedelijk Gymnasium Haarlem is midden in de binnenstad van Haarlem gevestigd. De school bestaat uit twee gebouwen. Het hoofdgebouw is gevestigd op Prinsenhof, met daar tegenover een tweede gebouw aan de Jacobijnestraat. Aangezien men in 2005 is begonnen met een grootschalige verbouwing van dit gebouw, werd er tijdelijk les gegeven in een dependance in het Klein Heiligland. Het werk werd enige tijd bemoeilijkt door een zwam in de voorgevel. De verbouwing is inmiddels afgerond en op 18 januari 2008 werd het gebouw weer in gebruik genomen.

Omdat er te veel aanmeldingen waren, heeft de school voor het schooljaar 2008-2009 voor het eerst leerlingen moeten uitloten. Er is de school daarna nog een proces aangedaan van boze ouders omdat hun kinderen uitgeloot waren, de school heeft dit proces gewonnen. Om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen, zijn er plannen gemaakt voor een 'Tweede Stedelijk', een op termijn volledig onafhankelijk tweede gymnasium in Haarlem dat in het schooljaar 2010/2011 zou openen. Wegens geldgebrek is dit plan geannuleerd. Voor het schooljaar 2010/2011 wordt weer geloot.

De school telt nu naar eigen zeggen 839 leerlingen en 91 docenten en onderwijsondersteunende medewerkers. De leerlingen komen uit de hele regio Zuid-Kennemerland, het overgrote deel komt echter uit de gemeentes Haarlem, Bloemendaal en Heemstede.

Tussen het hoofdgebouw van de school en de dependance ligt de voormalige ‘hortus medicus’, die in 1720 werd overgeplaatst van het Kenaupark naar het Prinsenhof. In deze tuin (nu een gemeentelijk plantsoen) groeien nog steeds verschillende kruiden. Aan de westzijde van de ‘hortus’ staat een soort tempeltje, dat in klassieke stijl uitgevoerd is, en in de hortus staat een beeld van Laurens Janszoon Coster.

Bekende leerlingen[bewerken]

Externe link[bewerken]