Stedelijk Museum Breda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stedelijk Museum Breda
Locatie Oudemannenhuis, Boschstraat 22, Breda
Coördinaten 51° 35′ NB, 4° 47′ OL
Type stedelijk museum
Thema erfgoed en geschiedenis van Breda / actuele beeldcultuur
Openingsdatum 2017
Huisvesting
Monumentstatus Beschermd
Monumentnummer 10106
Lid van Oudemannenhuis (Breda)
Detailkaart
Stedelijk Museum Breda (Nederland (hoofdbetekenis))
Stedelijk Museum Breda
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Stedelijk Museum Breda is een museum voor erfgoed en geschiedenis van de stad Breda en voor actuele beeldcultuur. Het museum komt voort uit Breda's Museum en het Museum of the Image (MOTI) en werd in het voorjaar van 2017 geopend in het Oudemannenhuis, ook bekend als De Beyerd, aan de Boschstraat in Breda.

Oorsprong[bewerken]

Breda's Museum[bewerken]

Breda's Museum is in 1903 ontstaan uit het eerste gemeentelijke museum van de stad. Het heeft een rijke collectie opgebouwd rondom de ontwikkeling van Breda. Daarbij hebben zich deelcollecties gevormd over thema´s als religie, het leger en de industrie. Daarnaast beheerde het museum de stadscollectie van de Gemeente Breda en de collecties van de Vrienden van Breda’s Museum.

Museum of the Image[bewerken]

Het Museum of the Image was vanaf 2011 het museum voor beeldcultuur. Het is een voortzetting van het Graphic Design Museum dat op zijn beurt ontstond uit De Beyerd. De collectie van MOTI omvat grafische vormgeving en digitale beeldcultuur. Stedelijk Museum Breda vestigt zich in het historische pand van ‘De Beyerd’ aan de Boschstraat in Breda. Het museum zal zich de komende jaren ook manifesteren op andere locaties in Breda.

Zie ook[bewerken]