Steen van de miljoenen tranen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De huizen rechts zijn eind 19e eeuw, die links zijn naoorlogs.

De Steen van de miljoenen tranen is een standbeeld in Rotterdam. Het is een herdenkingsmonument voor de verschrikkingen in de jaren 1940-1945, in opdracht van de Stichting Burger-Oorlogsgetroffenen gemaakt door de kunstenares Truus Menger-Oversteegen en onthuld op 12 mei 1990.

De gebruikte steensoort is graniet. Aan de zijden en achterkant zijn de boorgangen in het zicht gelaten. Op de top druppelt water uit een miniatuurfontein.

Het beeld staat op de plek waar de brand is opgehouden. Het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 duurde een kwartier, maar de brand die het centrum in de as legde, heeft dagen gewoed. Op de hoek van de Willem Ruyslaan en de Oudedijk, één van de oudste straten van de wijk Kralingen, is dat goed te zien. Truus Menger is een voormalige Amsterdamse verzetsstrijdster, Willem Ruys was een Rotterdamse reder, die in de oorlog het verzet steunde. Hij werd als notabele Rotterdammer gegijzeld en samen met vier anderen als represaillemaatregel geëxecuteerd.

De laan die naar Ruys is vernoemd, bestond nog niet in zijn tijd. Het straatnaambordje aan de Willem Ruyslaan op de hoek met de Robert Baeldestraat, vermeldt: "verzetsheld, op 15 augustus 1942 door de Duitse bezetter doodgeschoten als vergelding voor een bomaanslag".