Steenbergse bossen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steenbergse bossen
Natuurgebied
Steenbergse bossen (België)
Steenbergse bossen
Situering
Land België
Coördinaten 50° 51′ NB, 3° 48′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,3 km²
Beheer Natuurpunt
Foto's
Steenbergse bossen
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Natuurpunt
Site code (Europees) BE2300007

De Steenbergse bossen vormen een erkend natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen (België). Het reservaat van 30 ha ligt op het grondgebied van de stad Zottegem (deelgemeenten Erwetegem en Sint-Goriks-Oudenhove) en wordt beheerd door Natuurpunt afdeling Zwalmvallei. Het gebied is erkend als Europees Natura 2000-habitatrichtlijngebied (Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen) en maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk. In 2015 en 2016 werden extra percelen aangekocht [1] [2]; in 2016 [3], 2017 [4], 2018 [5] en 2019 [6] werden bij boomplantacties verschillende percelen herbebost .

Landschap[bewerken | brontekst bewerken]

De Steenbergse bossen zijn een typisch heuvelachtig Vlaamse Ardennen-landschap. Het glooiende landschap bestaat uit een mozaïek van bossen, bronbeekjes, akkers, weiden, kwelgebieden, hagen en heggen in de valleitjes rond de Erwetegembeek, de Traveinsbeek en de Karnemelkbeek.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Het reservaat biedt een onderkomen aan allerlei soorten dieren, waaronder steenmarter, boommarter, ree en vos. Rond de heldere bronbeekjes vindt men vooral kokerjuffers, steenvliegen en haften. In de Steenbergse bossen kunnen ook de levendbarende hagedis en de hazelworm gespot worden; om de habitat van de rivierdonderpad te verbeteren werd de Traveinsbeek heringericht [7]. Ook komen er allerlei vlindersoorten voor (dagpauwoog, klein- en groot koolwitje, oranjetipje, kleine vuurvlinder, boomblauwtje en landkaartje).

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

De ondergrond in de Steenbergse bossen is erg gevarieerd; er komen meer dan 26 verschillende bodemtypes voor. Daardoor vinden heel veel verschillende plantensoorten een plaats in het reservaat. Het bosgebied kent een levendige struik- en kruidvegetatie: bosanemoon, slanke sleutelbloem, valse salie, echte guldenroede,… In de talrijke bron- en kwelzones komen dan weer soorten voor als dotterbloem, reuzenpaardenstaart, paarse schubwortel en eenbes. De heldere bronbeekjes vormen een habitat voor verschillende planten, zoals verspreidbladig goudveil, paarbladig goudveil en bittere veldkers.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Steenbergse bossen, Zottegem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.