Steenhuis (Lopik)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Steenhuis
Locatie Lopik
Algemeen
Kasteeltype steenhuis
Gebouwd in 1398-1404
Gesloopt in 17e eeuw?

Het Steenhuis of Stenen huis was een adellijk huis in het Nederlandse dorp Lopik, provincie Utrecht. Het huis stond aan de noordzijde van de Lopikerwetering, maar de exacte locatie is onbekend.

In 1398 werd een stuk grond van 4,5 morgen groot door de graven van Blois in leen uitgegeven. Dit leengoed werd in 1404 bij de belening aan Lambert Arnoutsz uitgebreid met 7 morgen land; bij deze belening was er tevens sprake van een stenen huis, een bouwhuis, hooiberg en schuur. Het is daardoor aannemelijk dat het kasteel is gebouwd tussen 1398 en 1404. Lambert was vermoedelijk een lid van het geslacht Van Vliet, die ook de nabijgelegen huizen Te Vliet en Hofstede te Vliet in bezit had.

Van 1428 tot 1448 werd Gijsbert van Vliet Lambertsz met het huis beleend. Hij droeg het huis over aan Reinier van Hemert, die vervolgens op 28 februari 1448 met het huis werd beleend. Op 18 december 1461 droeg Reinier het huis over aan zijn dochter Elisabeth, echtgenote van Adriaan van Rijn.[1]

In 1486 kreeg Sibrand Gerardszn het stenen huis in leen. Zijn opvolgers zijn niet aan een specifieke familie te koppelen, omdat ze allemaal met een patroniem werden aangeduid.

In 1580 was Jan de Wit Pietersz de leenman van het stenen huis. Jan zette het huis in als onderpand voor een lening, maar loste zijn schuld niet zelf in. Zijn zoon Pieter betaalde in 1615 de schuld af. Zeven jaar later erfde Jan de Wit, zoon van Pieter, het stenen huis. Dit is ook meteen de laatste belening van het huis die in de boeken staat vermeld. Het is niet bekend wanneer het steenhuis is verdwenen.