Steenvak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steenvak
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Steenvak (Friesland)
Steenvak
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 6′ OL
Overig
Postcode 9131
Woonplaats (BAG) Ee
Foto's
Jachthaven (links) en voormalige fabrieksgebouwen (rechts) van Steenvak
Jachthaven (links) en voormalige fabrieksgebouwen (rechts) van Steenvak
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Steenvak (Fries: Stienfek of It Stienfek) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Steenvak ligt ten noorden van de Ir. D.F. Woudabrug, of Stienfeksterbrege over het Dokkumergrootdiep, ten zuiden van Ee, waar het formeel onder valt. De bebouwing van de buurtschap ligt aan de Stienfeksterwei en aan een stukje van het Jaachpaad (jaagpad).

De buurtschap omvat een jachtwerf aan het Dokkumergrootdiep. Over de brug ligt nog een boerderij, maar die behoort tot Westerburen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap werd in 1543 aangeduid als int Steenback en in 1855 als Steenvak. De naam komt mogelijk van een of meer steenbakkerijen. Klei voor de stenen kon direct ter plaatse worden afgegraven. Zie ook de Steenfabriek van Oostrum, een paar kilometer stroomopwaarts aan het Dokkumergrootdiep.

Van 1888 tot 1923 stond in de buurtschap de stoomzuivelfabriek 'het Steenvak".[1] Deze fabriek ging in 1912 over in de melkfabriek 'Ee en Omstreken', die sinds 1977 gesloten is. De gebouwen bleven staan en zijn sindsdien in gebruik als bootstalling.

Voordat de Woudabrug in 1928 werd gebouwd, was er een veer, dat voetgangers overzette over het Dokkumergrootdiep[2] en een stoomdienst van Ee naar Dokkum en Leeuwarden. De veerdienst werd onderhouden door de kastelein van de herberg die aan het water naast de zuivelfabriek stond. De herberg brandde in 1976 af.[3] Ten noorden van de zuivelfabriek werd in 1930 een rij huizen neergezet.

Steenvak lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. Daarna viel het tot 2019 onder de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.