Steenvak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steenvak
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Steenvak (Friesland (hoofdbetekenis))
Steenvak
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 6′ OL
Overig
Postcode 9131
Woonplaats (BAG) Ee
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Steenvak (Fries: Stienfek of It Stienfek) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noorden van Westerburen, ten zuiden van Brandeburen en ten zuidoosten van Ee, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Stienfeksterwei en een stukje van de Jaachpaad.

De buurtschap omvat een werf dat aan het Dokkumergrootdiep is gelegen. Er is ook een brug over dit water, een ophaalbrug die de Stienfeksterbrege wordt genoemd. Over de brug ligt er nog een boerderij maar die behoort eigenlijk gewoon tot Westerburen.

Geschiedenis[bewerken]

De buurtschap werd in 1543 aangeduid in als int Steenback en in 1855 als Steenvak. De naam komt mogelijk van een steenbakkerij die er mogelijk heeft gestaan, mogelijk waren dit er zelfs meerdere. Later heeft er in ieder geval nog een zuivelfabriek gestaan.

De hoofdkern van de bewoning van de buurtschap is ontstaan in 1930 toen er een rij huizen werd neergezet, net ten ten noorden van de werf. Steenvak lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. Daarna viel het tot 2019 tot de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.