Stef Stuntpiloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stef Stuntpiloot
Stef Stuntpiloot
Aantal spelers 2-4
Leeftijd 4-99 jaar
Speelduur 2-5 minuten (langer bij goede spelers)
Uitgever Hasbro
Auteur Carol Wiseley
Portaal  Portaalicoon   Dagelijks leven

Stef Stuntpiloot (ook wel bekend als Looping Louie) is een gezelschapsspel uitgegeven door Hasbro.

Het is een spel voor twee tot vier spelers. Het bestaat uit een soort kruis, met vier wippen en kippenhouders. Midden in dit kruis zit een batterijgedreven aansturing voor het vliegtuig van Stef.

Spelregels[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere speler krijgt een drietal kippen. Het is de bedoeling om de kippen van de tegenstanders zo snel mogelijk van het dak van de schuur te spelen. Dit is te doen door Stef op de kip van de tegenstander te laten landen. Elke landing op een kip betekent namelijk dat deze kip afvalt. Degene die zijn kippen het langst houdt wint.

Stef is door middel van de wip omhoog te duwen. Door dit op het juiste moment te doen, is Stef redelijk goed op andermans kippen af te sturen.

Populariteit[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel het spel is bedoeld voor kinderen van een jaar of vier, wordt het ook gespeeld door studenten. Zo werd op 10 januari 2008 voor het eerst een Nederlands studentenkampioenschap gehouden in Groningen. Op 26 maart 2009 werd opnieuw gestreden voor de titel 'Nederlands Studentenkampioen Stef Stuntpiloot', ditmaal in Tilburg en een jaar later in Eindhoven. Op 24 maart 2011 werd er in Delft gestreden om de titel.

Controverse en tijdverloop[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1992 werd Stef Stuntpiloot voor het eerst uitgebracht als kinderspel. Het simpele spel bleek populair bij de doelgroep 4-6 jaar, maar ook oudere spelers konden het spel waarderen.
  • In 2006 werd er een heruitgave gedaan van het spel. Deze heruitgave werd in 2006 genomineerd tot spel van het jaar.
  • In 2009 werd Stef Stuntpiloot uit de verkoop gehaald, omdat het door studenten als drankspel gebruikt werd.
  • Enkele jaren later werd Stef Stuntpiloot weer in winkels gevonden, dus blijkbaar is de verkoop weer gestart door Hasbro.