Stefaan Van Brabandt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stefaan Van Brabandt
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 22 februari 1979
Land Vlag van België België
Werk
Beroep toneelschrijver, acteur, singer-songwriter, filosoof
Portaal  Portaalicoon   Film

Stefaan Van Brabandt (Gent, 22 februari 1979) is een Belgische (toneel)schrijver, acteur, singer-songwriter en filosoof die woont en werkt in Antwerpen.

Situering[bewerken]

Van Brabandt groeit op in Oudenaarde. Hij volgt een muziek- en toneelopleiding aan de Studio Herman Teirlinck (Kleinkunst) te Antwerpen, waar hij in 2001 afstudeert. Nadien gaat hij Filosofie studeren aan de Universiteit Antwerpen, waar hij magna cum laude zijn diploma van Master in de Wijsbegeerte behaalt.

Activiteiten[bewerken]

Boek[bewerken]

In 2014 verschijnt zijn boek "Het Voordeel van de Twijfel (hoe filosofie je leven kan veranderen)" (2014, Borgerhoff & Lamberigts). Het boek is een verdiepende aanvulling op de 8-delige filosofische televisie-reeks "Het Voordeel van de Twijfel" (Canvas) die Van Brabandt in 2014 samen met de Nederlandse documentaire-maker Bram Van Splunteren maakt.

Tv & film[bewerken]

In 2010-2011 werkt Van Brabandt voor de Nederlandse omroep VPRO: samen met Theo Maassen en Wim Helsen schrijft en speelt hij mee in de zesdelige experimentele fictie-reeks 'Geen Probleem' (VPRO, 2011), geregisseerd door Norbert ter Hall. De reeks wordt ook in België uitgezonden op Canvas.

Hij speelt in de loop der jaren diverse gastrollen in films (onder andere Small Gods (Dimitri Karakatsanis), Los en Zot van A. van Jan Verheyen) en diverse televisieseries (Zone Stad, Team Spirit, Witse, Flikken, Jes, Quiz Me Quick, Cordon, Amateurs, Cordon II, ...). In 2006 had hij ook een kleine bijrol in aflevering 7 van de tv-serie Willy's en Marjetten als 'de plezantste van bij ons in het dorp'.

Opvallend is zijn verschijning in de rol van superfan van Bart De Pauw in Het Geslacht De Pauw (één, Woestijnvis), en als boekensamenvatter in het boekenprogramma Alles Uit De Kast (één, Woestijnvis).

Hij werkt in 2008 ook korte tijd als programmamaker voor het productiehuis Woestijnvis.

Voor Canvas maakt hij vanaf begin december 2014 een achtdelige reeks over het belang van filosofie in het dagelijkse leven onder de noemer van Het voordeel van de twijfel.

Theater[bewerken]

Van 2001 tot 2010 is hij als theatermaker/toneelschrijver en acteur verbonden aan het theatergezelschap Compagnie De Koe van Peter Van den Eede. Hij schrijft en speelt mee in Van Alles naar Allen (2001-2002), De Miserie van de jonge Werthers (2003), Quarantaine (2005), De Wet van Engel (2006), Utopie van het Atoom (2007), Laat op de avond na een korte wandeling (2008-2009) en De Wederopbouw van het Westen (2010) (in deze laatste voorstelling speelt hij niet mee).

Daarnaast schrijft hij in opdracht van andere gezelschappen de theaterstukken Voorbij de liefde (2007) en Rendez-vous in Kortrijk (2008).

In 2008 regisseert hij de voorstelling 'Stockholm' bij het gezelschap ZieDuif, dat hiermee de Theaterprijs op Theater aan Zee (TAZ) editie 2008 won.

In 2013 is hij als co-schrijver en eindregisseur betrokken bij de voorstelling "De Bloem van de Natie brengt u in vervoering" van het Nederlandse theatercollectief De Bloem van de Natie.

In 2015 richt Van Brabandt De Verwondering op. Onder die vlag maakt hij filosofisch theater. De monoloog SOCRATES (gespeeld door Bruno Vanden Broecke) is de eerste van een door Van Brabandt geschreven en geregisseerde reeks over grote filosofen.

In 2018 volgt de tweede filosofen-monoloog: MARX, gespeeld door Johan Heldenbergh.

Zijn theaterwerk is vaak melancholisch, humoristisch en filosofisch van inslag.

Muziek[bewerken]

In 2007 verschijnt z'n debuut-cd Het is niets (uitgebracht door LC Music i.s.m. het eigen label van Van Brabandt: "Een Grote Platenfirma"). Deze CD bevat 13 eigen Nederlandstalige liedjes, waarvan de singles "Ze toont me haar dorp", "Het is niets", "Eelt op mijn hart" en "Lieve, oude wereld" de bekendste nummers zijn. Aan "Het is niets" werken drie producers: Laurens Duerinck (die de meeste nummers voor zijn rekening nam), Tom Pintens en Helder Deploige. In 2008-2009 volgt een concert-tournee langs culturele centra onder de titel "Eindelijk alleen". Vaste muzikanten zijn Laurens Duerinck (bas) en Alfredo Bravo (drums). Loesje Maieu (bekend van Blackie & The Oohoos) doet de backings.

Varia[bewerken]

Sinds 2006 is Van Brabandt occassioneel gastdocent Drama aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg), aan het Herman Teirlinck Instituut te Antwerpen, aan het Conservatorium Gent (afdeling Drama), en aan het Lemmensinstituut te Leuven.