Stefan Löfven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kjell Stefan Löfven
Stefan Löfven
Geboren 21 juli 1957
Stockholm
Politieke partij Zweedse sociaaldemocratische arbeiderspartij
Partner Ulla Löfvén
Beroep politicus
Handtekening Handtekening
33e premier van Zweden
Huidige functie
Aangetreden 3 oktober 2014
Monarch Karel XVI Gustaaf
Vicepremier(s) Åsa Romson
Voorganger Fredrik Reinfeldt
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Kjell Stefan Löfven (Stockholm, 21 juli 1957) is een Zweeds politicus. Hij is de leider van de Zweedse sociaaldemocratische arbeiderspartij, de grootste partij in de Riksdag, het Zweedse parlement. Voordien was hij de voorzitter van IF Metall, een Zweedse vakbond. Hij is sinds 3 oktober 2014 premier van Zweden.

Premier[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 oktober 2014 volgde hij Fredrik Reinfeldt op als premier van Zweden, nadat de zittende centrumrechtste regering de parlementsverkiezingen van september 2014 had verloren. De nieuwe regering onder leiding van Löfven bestond uit een coalitie van de sociaaldemocraten en de groenen, die samen slechts een minderheid in het parlement hadden. Meteen nam de nieuwe regering het initiatief om de Palestijnse staat officieel te erkennen.

Begin december 2014 kondigde Löfven vervroegde verkiezingen aan, nadat de begroting van zijn minderheidsregering niet door het parlement was geraakt. Voor het eerst in 58 jaar viel een Zweeds kabinet voortijdig: na 62 dagen.

Löfven kondigde daarom aanvankelijk aan dat hij nieuwe verkiezingen uit zou schrijven,[1] maar nadat de regeringspartijen hadden onderhandeld met verschillende oppositiepartijen bleek dat de regering toch aan kon blijven.[2][3]

Bij de Zweedse parlementsverkiezingen 2018 gingen de sociaaldemocraten terug van 113 naar 101 zetels in de Riksdag, maar bleven wel de grootste partij. Löfven gaf te kennen dat hij premier wilde blijven, maar zei zich te realiseren dat het vormen van een regering moeilijk zou worden. Vervolgens werd hij op 25 september 2018 als premier weggestemd.[4] Hij bleef aan als waarnemend premier en wist op 18 januari 2019 alsnog voldoende steun van de Riksdag te krijgen voor een tweede termijn, ditmaal als premier van een minderheidscoalitie van Socialdemokraterna en Miljöpartiet, met parlementaire steun van de Centerpartiet en Liberalerna.[5]

Voorganger:
Fredrik Reinfeldt
Premier van Zweden
2014–heden
Zie de categorie Stefan Löfven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.