Steffie
Steffie is een vorm van e-learning die sinds 2002 onafhankelijke en begrijpelijke informatie aanbiedt in Nederland. In simpele bewoording en ondersteund door beeld worden levensgebieden behandeld zoals orgaandonatie,[1] inburgering, eenzaamheid, juridische- en geldzaken, digitale vaardigheden zoals gebruik van Digi-D of bijvoorbeeld politieke onderwerpen en toegankelijke verkiezingen. Steffie werd vanaf maart 2020 ook ingezet om de communicatie over COVID-19 van de Nederlandse overheid op een begrijpelijke manier over te brengen.[2] De populariteit van Steffie wordt grotendeels verklaard omdat ze door ervaringsdeskundigen wordt gemaakt en de Nederlandse samenleving steeds ingewikkelder is geworden.
Ervaringsdeskundigen[bewerken | brontekst bewerken]
Steffie wordt gemaakt door de sociale onderneming Leer Zelf Online (LZO), met hulp van vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en ontwerpers met ervaring op het aanbieden van toegankelijke informatie. Hierbij worden de ontwerpprincipes van inclusief ontwerp gevolgd. In Nederland leven volgens het SCP circa 1.3 miljoen mensen met sociale redzaamheidsproblematiek en/of een verstandelijke beperking die steeds minder zelfredzaam zijn omdat de samenleving te ingewikkeld voor ze is geworden.[3] Daarvan krijgen ongeveer 110.000 mensen een vorm van hulp van een zorgorganisatie in de Wet langdurige zorg: hoeveel mensen ondersteuning krijgen vanuit de gemeentes via de WMO, is onduidelijk.[4]
Verder wordt Steffie ingezet om laaggeletterden, senioren, kinderen, mensen met een verstandelijke beperking[5] en migranten en vluchtelingen van begrijpelijke informatie en oefeningen te voorzien, en om inburgeringsplichtigen te ondersteunen bij de Nederlandse inburgering. Steffie is naast in het Nederlands en het Fries ook beschikbaar in het Engels, Arabisch, Frans, Turks, Pools, Bulgaars, Roemeens, Turks, Oekraïens, Somalisch en het Tigrinya. Steffie is naast een zelfstandige website, ook geïntegreerd in verschillende online lesmethodes zoals Klik en Tik.
Eenzaamheidsbestrijding[bewerken | brontekst bewerken]
Om de verder toenemende eenzaamheid te bestrijden bij mensen met een verstandelijke beperking werkt Steffie samen met tientallen zorgorganisaties in Nederland. Op ABCDate kan deze kwetsbare groep veilig en eenvoudig contact met elkaar maken. In de gemeente Den Haag is Steffie in oktober 2021 met een proef gestart met lokale eenzaamheidsbestrijding. Mensen met een verstandelijke beperking die om wat voor reden dan ook geen zorg ontvangen, kunnen zich aanmelden bij ABCMaatje Den Haag. Zo kunnen ze met begeleiding veilig en eenvoudig nieuwe mensen leren kennen.
Toegankelijke verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]
Speciaal voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 maakte Steffie een website met toegankelijke informatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Steffie legt niet alleen uit hoe je kan stemmen, maar heeft ook samen met Kieskompas een toegankelijke kieshulp in eenvoudige taal ontworpen. Bij de ontwikkeling van dit project maakte Steffie gebruik van een stemlaboratorium waar 25 ervaringsdeskundigen een proefstem uitbrachten. Na deze proef op 11 februari 2021 bleek dat het briefstemmen onvoldoende toegankelijk was voor 70-plussers. De helft stemde ongeldig. Daarna moest demissionair minister Kajsa Ollogren de briefstemprocedure enkele keren noodgedwongen aanpassen om grote hoeveelheden ongeldige stemmen te voorkomen.
Inclusieve kunst en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]
In 2021 is Steffie begonnen met het project Naar een museum! Het doel is om musea toegankelijker te maken voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Meer dan 40 mystery guests met een beperking bezochten na een training met een speciaal ontworpen vragenlijst musea door heel Nederland. Vaak bleken een paar kleine aanpassingen genoeg voor een leuk dagje uit. Het doel van het unieke project is tweeledig. Toegankelijke kunst en cultuur zijn een welkome aanvulling op de vaak eenzijdige vrijetijdsbesteding van mensen met een verstandelijke beperking en de musea krijgen in een tijd van teruglopende bezoekersaantallen oog voor deze vaak vergeten doelgroep. In 2022 worden de museumbezoeken en adviezen verder uitgebouwd. De website werd feestelijk geopend in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Optimistisch nieuws[bewerken | brontekst bewerken]
In de zomer van 2022 is Steffie gestart met een positieve nieuwsvoorziening in makkelijke taal. Uit onderzoek[6] blijkt namelijk dat meer dan 20% van de Nederlanders nieuws is gaan mijden met alle gevolgen van dien. Veel mensen zijn afgehaakt tijdens de coronacrisis en de oorlog in de Oekraïne omdat het negatieve nieuws ze te veel stress oplevert of omdat het nieuws onvoldoende toegankelijk voor ze was. In Nederland zijn er ongeveer 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Voor hen is het best lastig om het nieuws te volgen dat dagelijks op radio, tv, in kranten en op online-platforms wordt aangeboden. Na een succesvolle proef gaat Steffie in samenwerking met diverse media begrijpelijk, beeldend en positief nieuws maken voor mensen die een zetje kunnen gebruiken.
Beweegprogramma[bewerken | brontekst bewerken]
Uit divers onderzoek [7] blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking tijdens en na de coronamaatregelen minder zijn gaan bewegen. Dat leidt in veel gevallen tot overgewicht en verslechtering van de conditie. In het voorjaar van 2023 heeft Steffie daarom samen met diverse kenniscentra het beweegprogramma Fit met Steffie ontworpen. Dit platform bestaat uit een website en een app met eenvoudige beweegoefeningen in makkelijke taal, beweegevenementen op locatie en de mogelijkheid om individuele beweegafspraken te maken.
Retoursticker[bewerken | brontekst bewerken]
In april 2023 introduceerde Steffie een retoursticker voor moeilijke brieven van de overheid. Uit onderzoek [8] blijkt dat veel burgers in toenemende mate last hebben van onbegrijpelijke post en andere communicatie van diverse overheidsdiensten. Dit leidt tot een grote maatschappelijke schade. De sticker die is ontworpen op verzoek van en met hulp van ervaringsdeskundigen kreeg veel media-aandacht en wordt op grote schaal besteld en toegepast. Ook heeft de retoursticker van Steffie geleid tot kamervragen aan Hanke Bruins Slot, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Externe links[bewerken | brontekst bewerken]
- Steffie.nl
- Inclusief museumbezoek voor mensen met een verstandelijke beperking.
- SCP Rapport Maatwerk in meedoen. Een vergelijking van zelfredzaamheid, hulpbronnen en kwaliteit van leven tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking
- Begrijpelijke informatie over stemmen voor de Tweede Kamer op Hoewerktstemmen.nl
- Advies over toegankelijkheid en veiligheid stemmen voor mensen met een beperking en senioren.
- Aanbevelingen van Steffie in de voortgangsrapportage Onbeperkt Meedoen! van de Rijksoverheid
- Ministerie had fiasco met briefstemmen kunnen voorkomen
- Met ABCDate van Steffie maken mensen met een verstandelijke beperking veilig contact met elkaar
- Positief en toegankelijk nieuws van Steffie.
- Fit met Steffie
Referenties[bewerken | brontekst bewerken]
- ↑ Steffie legt donorregister simpel uit, vraagbaak in een gecompliceerde maatschappij [video]. www.leidschdagblad.nl. Gearchiveerd op 12 januari 2021. Geraadpleegd op 10 januari 2021.
- ↑ Steffie helpt de regering. Steffie.nl. Gearchiveerd op 20 januari 2021. Geraadpleegd op 28 december 2020.
- ↑ Welzijn en Sport Ministerie van Volksgezondheid, Maatwerk in meedoen - Publicatie - Sociaal en Cultureel Planbureau. www.scp.nl (3 december 2020). Gearchiveerd op 16 januari 2021. Geraadpleegd op 2 januari 2021.
- ↑ Verstandelijke beperking | Cijfers & Context | Huidige situatie. www.volksgezondheidenzorg.info. Gearchiveerd op 19 januari 2021. Geraadpleegd op 1 april 2021.
- ↑ Steffie: moeilijke dingen gemakkelijk uitgelegd. Kennisplein gehandicaptensector. Gearchiveerd op 12-1-2021. Geraadpleegd op 10-01-2021.
- ↑ Vriesinga, Ykje Vriesinga, "Waarom mensen stoppen met nieuws: ‘Als de pleuris uitbreekt, hoor ik het wel’", 3 mei 2022. Geraadpleegd op 3 mei 2022.
- ↑ Integrating health promotion into the everyday life of people with intellectual disabilies , proefschrift september 2019, Noortje Kuijken.
- ↑ 30% van de Nederlanders vindt overheidsteksten te moeilijk. www.han.nl. Geraadpleegd op 27 april 2023.