Stella Bergsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stella Bergsma
Stella Bergsma
Algemene informatie
Volledige naam Stella Bergsma
Pseudoniem(en) EinsteinBarbie
Geboren 23 augustus 1970
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep schrijfster, columniste, dichteres, zangeres
Werk
Jaren actief 2003 - heden
Bekende werken Pussy Album (2016) Nouveau Fuck (2020)
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Stella Bergsma (Amsterdam, 23 augustus 1970) is een Nederlands zangeres, dichteres, romanschrijfster en columniste voor het landelijke dagblad de Volkskrant.

Biografie[bewerken | bron bewerken]

Bergsma, geboren in Amsterdam, groeide op in Naarden en studeerde Film- en Televisiewetenschappen en Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2003 was zij werkzaam als actrice en regisseuse.

Van 1999 tot 2006 zong Bergsma in de band Iuno en sinds 2007 is zij zangeres en beatpoet in de groep EinsteinBarbie.

In 2011 kwam haar bundel Cupcakes[1] uit bij Lebowski Publishers, met Nederlands- en Engelstalige gedichten en songteksten. In 2013 publiceerde zij verschillende artikelen in de Volkskrant, Opzij, Joop.nl en ThePostOnline en verschenen er een verhaal en enkele gedichten van haar hand in de verzamelbundel Achievers Zomerboek van Lebowski Publishers.

Voor deze uitgeverij vertaalde ze in 2014 met drie andere dichters (onder wie F. Starik) ook de gedichten van Charles Bukowski (De laatste nacht van de aarde).

In 2016 verscheen haar debuutroman Pussy Album[2] bij Nijgh & Van Ditmar en schreef zij columns voor de Volkskrant en Vrij Nederland. Ook speelde ze mee in De Slimste Mens.

In 2017 wisselde zij een wekelijkse column over vergeten woorden af met Sylvia Witteman in de Volkskrant, schreef zij een wekelijkse column voor HP/De Tijd en was zij regelmatig te gast in praatprogramma's als Jinek, Pauw en De Wereld Draait Door. Samen met Kluun schreef zij het Boekenballied voor het Boekenbal van 2017.

Bergsma stond met Saskia Noort en Georgina Verbaan op Lowlands 2017 en Lowlands 2018 met het literaire programma Noort, Verbaan, & Bergsma.

In 2019 was Bergsma een van de vaste gasten in het wekelijkse praatprogramma Ladies Night van Net5, waarin de vrouwelijke en persoonlijke blik op de actualiteit centraal staat.

Bibliografie[bewerken | bron bewerken]

Sletvrees[bewerken | bron bewerken]

Bergsma is de bedenkster van de term 'sletvrees'.[4] Ze definieerde het als "de angst voor onbeteugelde vrouwelijke seksualiteit".[5]

Sunny Bergman heeft de term gebruikt als titel voor een documentaire[6] en boek.[7]

Het woord was genomineerd voor woord van het jaar 2013.[8] In 2014 werd het opgenomen in de Van Dale[9] als "angst van vrouwen om voor slet te worden aangezien, m.n. zulke gedragsbepalende angst, waardoor zij zich niet of niet openlijk overgeven aan vrij seksueel verkeer".[10]

Externe links[bewerken | bron bewerken]