Stella Braam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stella Braam (Haarlem, 1962) is een Nederlands journaliste.

Braam werd geboren als dochter van een kinderpsycholoog. Haar opa van moederskant was arbeider in een steenfabriek en richtte een vakbond op. Na de scheiding van haar ouders groeide ze op in Someren. Nadat ze Neil Armstrong op de maan had zien landen, wilde ze ruimtevaarder worden, maar na een reis door Zuid-Amerika kwam ze begin jaren negentig in de journalistiek terecht; met Gülnaz Aslan, bekend van het Radio 3-programma Radio Thuisland, richt ze een eigen persbureau, Yol-Producties, op.

Braam werkte anderhalf jaar undercover als schoonmaakster, keukenhulp, inpakster en kamermeisje en publiceerde over haar ervaringen het boek De blinde vlek van Nederland (1994), over de positie van laaggeschoolden zonder een CAO. Hier werkte ze voor het eerst samen met collega-journalist Mehmet Ülger, die voor dit boek onder meer als zogenoemde illegaal in een naaiatelier werkte. Na het verschijnen van haar boek nodigden zowel minister Melkert als Wijers haar uit voor een gesprek.

In 1996 kreeg ze de Rooie Reus-Prijs, samen met Chris De Stoop.

Nadat Braam en Ülger in 1997 door de Grijze Wolven met de dood waren bedreigd kocht de Nederlandse Vereniging van Journalisten kogelvrije vesten voor hen.

In 2000 liep ze een tijd met een aantal daklozen mee, die verbleven op de luchthaven Schiphol, daarnaartoe uitgeweken vanwege het restrictieve beleid van de gemeente Amsterdam. Daar gebruikte ze bij wijze van experiment de drug crack en raakte korte tijd verslaafd.[1]

In 2005 schreef Braam een boek over haar relatie met haar vader René van Neer die aan de ziekte van Alzheimer leed en in 2007 overleed. In 2008 schreef zij een soortgelijk boek over haar moeder, die na een herseninfarct probeert een opname in een verpleegtehuis koste wat kost te voorkomen.

In 2010 verscheen 'Uitweg, een waardig levenseinde in eigen hand', dat zij samen met ouderenpsychiater Boudewijn Chabot schreef.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Stella heette oorspronkelijk Stella van Neer, maar nam de familienaam van haar moeder aan omdat die als enige haar verzorgde. Zij is een kleindochter van Hendrik Braam, de oprichter van een vakbond voor steenfabrieksarbeiders.

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]