Stelling van Amsterdam (streekpad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Streekpad Stelling van Amsterdam
Fort-vijfhuizen-geniedijk.jpg
Pad Streekpad 9
Uitgave Wandelnet
ISBN 9789071068799
Kenmerken
Van Volendam
Naar Muiden
Lengte 125 km
Verbindingen Zuiderzeepad, Trekvogelpad, Pelgrimspad, Floris V-pad
Bijzonderheden Is vervanger van opgeheven Amsterdamse Ommegang.

De wandelroute Stelling van Amsterdam (streekpad 9) is een streekpad met een lengte van 135 kilometer dat van Volendam naar Muiden loopt en daarbij zo veel mogelijk langs de fortificaties van de Stelling van Amsterdam loopt. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd met de bij streekpaden gebruikelijke geel-rode markeringen, en is in een gidsje beschreven.[1] Het pad is te beschouwen als de opvolger van de Amsterdamse Ommegang, die niet meer onderhouden wordt.

De route gaat van Volendam via Edam, en Krommenie naar Heemskerk, steekt het Noordzeekanaal over via het veer bij Buitenhuizen, en gaat via Spaarndam en Vijfhuizen naar Hoofddorp, Aalsmeer en Uithoorn. Bij Nes aan de Amstel wordt, wederom via een veer, de Amstel overgestoken. Bij Botshol is een alternatieve route voorzien gedurende het broedseizoen (15 maart tot 15 juni). Via Abcoude en het Gein wordt het Amsterdam-Rijnkanaal bereikt, dat tot Weesp gevolgd wordt. Van Weesp gaat de route langs de Vecht naar Muiden.

Aansluitingen op andere wandelroutes bestaan op diverse plaatsen:

Aansluitingen op het openbaar vervoer bestaan uit treinstations (aan of in de buurt van de route gelegen) te Purmerend, Krommenie, Haarlem (station Haarlem Spaarnwoude), Hoofddorp, Abcoude en Weesp, en busverbindingen in het overgrote deel van de andere plaatsen die langs de route liggen.

Een aantal forten is (vaak op beperkte tijden) te bezichtigen; details hierover zijn in het gidsje vermeld.

Toekomstige ontwikkelingen[bewerken]

Dit streekpad zal in de loop van 2019 worden samengevoegd met het Waterliniepad; de gehele route zal Waterliniepad heten. Van een streekpad zal het veranderen in een LAW, en derhalve een wit-rode in plaats van geel-rode markering krijgen. Deze gewijzigde markering wordt inmiddels (einde december 2018) aangebracht. In de overgangsperiode kunnen beide markeringen worden aangetroffen.[2]