Stellingkast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Normale stellingen gevuld met pallets
Very Narrow Aisle palletstellingen gezien vanuit een hoogbouwtruck

Een stellingkast, vaak magazijnstelling of kortweg stelling genoemd, is een systeem om goederen op te slaan die worden vervoerd en opgeslagen op pallets, in bundels of per stuk.

Verschillende types[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan vele soorten stellingen, ieder te gebruiken voor specifieke doeleinden of omdat ze bepaalde voordelen bieden in specifieke situaties. Het besluit welk type stellingkast men in een magazijn wil gebruiken, hangt af van een aantal factoren:

 • Beschikbare vloeroppervlakte
 • Aanwezigheid van een halkraan
 • Hoogte van het gebouw
 • Manier van in- en uitslag (bijvoorbeeld "per pallet" vs. "per los product")
 • De roulatiesnelheid van de voorraad
 • Maat en gewicht van de producten
 • Kosten van materialen en installatie

Veelgebruikte stellingtypes zijn:

 • Standaard-stellingen: lage en middelhoge stellingen die met een vorkheftruck geladen en gelost kunnen worden. Dit type wordt veruit het meest gebruikt.
 • Very Narrow Aisle (VNA): Hierbij wordt maximaal gebruikgemaakt van het vloeroppervlak door smalle gangpaden te creëren en vaak ook hoge stellingen te gebruiken. VNA is een veelgebruikt systeem in hoogbouwmagazijnen.
 • Push-back stellingen: hierbij wordt ruimte gecreëerd door de diepte in te gaan. Iedere rij bevat meerdere pallets, die vaak geleid worden via een ietwat schuine rail met wieltjes. Gebruikmakend van de zwaartekracht rollen pallets vanzelf tegen de volgende pallet aan zodat de hele rij naar voren beweegt. Wanneer een pallet aan de voorzijde wordt weggenomen, rollen de overige pallets naar voren toe en ontstaat weer nieuwe ruimte aan de achterzijde. Dit systeem is ook ideaal voor een op het fifo-principe gebaseerde goederenstroom. [bron?]
 • Uitrolstellingen: lage stellingen met uitrolbare vakken welke met een halkraan geladen en gelost kunnen worden. Dit type wordt meestal gebruikt bij lange, zware producten.
 • Schuifladenstellingen: lage stellingen met uittrekbare vakken welke met een halkraan geladen en gelost kunnen worden. Dit type wordt meestal gebruikt bij vlakke en zware producten.

Palletstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Opslag van pallets in stellingen gebeurt in horizontale rijen met meerdere verdiepingen. Hierdoor kan in magazijnen of andere logistieke situaties veel ruimte worden bespaard in vergelijking met het eenvoudigweg plaatsen van alle pallets op de grond. Doordat goederen kunnen worden opgeslagen tot een hoogte van circa 10 meter, bespaart een onderneming oppervlakte door het gebruik van een palletstelling. In een palletmagazijn wordt bovendien vaak gebruikgemaakt van het zogenaamde Very Narrow Aisle (VNA)-systeem, wat inhoudt dat de gangpaden tussen de stellingen smaller zijn dan gebruikelijk. Een combinatie van deze twee systemen kan kostenbesparend zijn in het geval van bijvoorbeeld een hoge grondprijs. Voor het kunnen opslaan van pallets in stellingen, wordt gebruikgemaakt van een logistiek vervoermiddel als een vorkheftruck, een reachtruck of een hoogbouwtruck.

Ook worden in sommige situaties stellingen omgebouwd tot schappen, waarop losse producten kunnen worden opgeslagen. Dit kan het geval zijn wanneer van een aantal producten de levering veelal per los product gebeurt in plaats van per hele pallet. Wanneer vervolgens bijvoorbeeld op een pallet zich nog slechts enkele producten bevinden, kunnen deze op een schap worden geplaatst waardoor weer (vaak kostbare) ruimte ontstaat voor het plaatsen van nieuwe pallets.

Het arbeidsmiddel Palletstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2008 moeten palletstellingen conform het ARBO besluit en de EN 15635 jaarlijks op veiligheid worden gecontroleerd.

Veiligheid van arbeidsmiddelen (in dit geval stalen opslagsystemen) is geregeld in de arbeidsomstandighedenwetgeving. De werkgever is volgens de Arbowet verplicht om “veilige arbeidsmiddelen” beschikbaar te stellen aan de werknemer. In de Arbowet staat echter niet vermeld wat de wetgever nu onder een “veilig” arbeidsmiddel verstaat. Het Arbobesluit, een uitwerking van de Arbowet, biedt hier een verdere uitleg.

Het Arbeidsomstandighedenbesluit wordt wat gedetailleerder. Het Arbobesluit artikel 7.4 “Deugdelijkheid arbeidsmiddelen en ongewilde gebeurtenissen” beschrijft dat een arbeidsmiddel van een deugdelijke constructie is. Ook dat is nog lastig te interpreteren.

Artikel 7.2. spreekt over dat arbeidsmiddelen moeten voldoen aan op dat arbeidsmiddel van toepassing zijnde Warenwetbesluiten. Hoofdstuk 7 is gebaseerd op de Europese Richtlijn ”EN 15635 Stalen opslagsystemen – Gebruik en onderhoud van opslagapparatuur”.