Stenen Tafel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stenen Tafel (Engels: the Stone Table) is een fictieve plaats uit Het betoverde land achter de kleerkast en Prins Caspian van de De Kronieken van Narnia door C.S. Lewis.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Ligging en geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Stenen Tafel ligt in het midden van Narnia, in de buurt van de rivier de Reest. Vanaf de Stenen Tafelen kun je de zee en Cair Paravel zien liggen.

De Stenen tafel ligt midden op een heuvel en bestaat uit vier recht opstaande keien, waarop een groot, somber, plat stuk steen rustte. Op de Stenen Tafel staat, in letters van een onbekende taal, de Verborgen Kracht, die de Keizer over de Zee aan Narnia heeft gegeven.

Het betoverde land achter de kleerkast[bewerken | brontekst bewerken]

De Bevers brengen Peter, Susan en Lucy van de Beverdam naar de Stenen Tafel waar zij Aslan ontmoeten. Aslan zorgt daarna voor de bevrijding van Edmund.

Jadis, de Witte Heks eist het leven van Edmund op, waar zij recht op heeft, volgens de Verborgen Kracht. Aslan biedt aan om in de plaats van Edmund te sterven.

Aslan trekt zijn leger terug naar Beruna en gaat met Susan en Lucy naar de Stenen Tafel, waar hij zijn leven geeft in de plaats van Edmund. Nadat Aslan dood is, vertrekt de Witte Heks, met haar volgelingen, om het leger van Peter te vernietigen.

Susan en Lucy, hadden zich verstopt en alles gezien. Zij komen nu tevoorschijn Aslan te zien en om hem te huilen. Met behulp van de muizen bevrijden ze hem van de touwen. Als het kouder wordt, gaan ze heen en weer lopen om het warmer te krijgen.

Als het ochtend wordt, horen ze achter zich een harde knal en blijkt de tafel te zijn gebroken en Aslan weg te zijn. Aslan blijkt te zijn opgestaan, omdat hij wist van een nog Diepere Kracht dan de Verborgen Kracht, waarvan Jadis, de Witte Heks niets wist.

Prins Caspian[bewerken | brontekst bewerken]

Later is over de Stenen Tafel een kunstmatige heuvel gebouwd, de Aslanberg. Deze lag aan de rand van de Donkere Bossen, naast een grot, waar de Stenen Tafel ligt, waren er in de berg grotten genoeg, om een heel leger te huisvesten.

De plaats van de Stenen Tafel was in die tijd onbekend. Op de raad van Doctor Cornelius trekt het leger van Prins Caspian zich naar deze plaats terug. Hij beschrijft het als een plaats van met grote toverkracht. De Stenen Tafel wordt met alle respect behandeld, hij wordt bijvoorbeeld niet gebruikt om er gesprekken rond te houden.