Steniging van de Duivel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pelgrims bij de Jamrah van Aqaba tijdens de Hadj van 2006

De Steniging van de Duivel of Steniging van de Jamarat (enkelvoud Jamrah) (Arabisch: رمي الجمرات) is een ritueel tijdens de jaarlijkse hadj (pelgrimstocht) naar de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië. Pelgrims gooien steentjes naar drie zuilen genaamd Jamarat in de stad Mina, ten oosten van Mekka.

Na de hadj van 2004 hebben de autoriteiten van Saoedi-Arabië de drie zuilen vervangen door drie muren. Dit om de veiligheid te waarborgen: pelgrims gooiden per ongeluk stenen tegen andere pelgrims die aan de andere kant van de zuilen stonden aan. Iedere muur is 26 meter lang.

Op de tiende dag van de Hadj-maand (Dhu al-Hijjah, het offerfeest) gooit de pelgrim zeven kiezelstenen naar de grootste jamrah. Op elk van de volgende twee dagen gooien ze zeven kiezelstenen naar iedere jamrah, in volgorde van oost naar west. In totaal zijn er dus minstens 49 steentjes nodig voor dit ritueel (meer als men de jamrah mist). Traditioneel worden de steentjes de nacht voor de eerste steniging verzameld bij Muzdalifah, een open vlakte nabij Mekka, maar ze kunnen ook bij Mina gepakt worden.