Stéphane Bouquet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stephane Bouquet)
Bouquet in 2010

Stéphane Bouquet (Parijs, 1967) is een Franse scenarioschrijver, dichter, vertaler, filmcriticus en danser.

Hij publiceerde vier dichtbundels bij Champ Vallon (Dans l'année de cet âge, 2001; Un monde existe, 2002; Le Mot frère, 2005; Un peuple, 2007) en een vertaling van de Amerikaanse dichter Robert Creeley, Le Sortilège, bij éditions Nous. Hij schreef kritieken voor Libération en was medewerker van Le Monde. Samen met Laurent Goumarre maakte hij de uitzending Studio Danse op France Culture.

Verder schreef hij (en speelde mee) in La Traversée, een autobiografische film, en was hij scenarioschrijver voor verschillende films van Sébastien Lifshitz (Les corps ouverts, Presque rien, Wild Side, Les terres froides), van Valérie Mréjen (La Défaite du rouge-gorge) van Yann Dedet (Le Pays du chien qui chante) en van Robert Cantarella. Lange tijd was hij ook criticus voor de Cahiers du cinéma en publiceerde studies over Gus Van Sant (uitg . Cahiers du cinéma, 2009) over Sergej Eisenstein (uitg. Cahiers du cinéma, 2008) en over Het evangelie volgens Matteüs van Pasolini (uitg. Cahiers du cinéma, 2003).

Als danser nam hij in 2002 deel aan de choreografische creatie van Mathilde Monnier, Déroutes en, als danser-scenarioschrijver aan het stuk Frère & sœur , dat op het Festival van Avignon in 2005 werd gecreëerd.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Stéphane Bouquet op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.