Stephen Gough

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Stephen Gough (ook bekend als Steve Gough of the Naked Rambler) (ca 1959) is een Britse naaktactivist.

Gough was marinier en vrachtautochauffeur. Op 40-jarige leeftijd besloot hij dat hij het recht had kleren te dragen of niet, naar eigen goeddunken. Hij bracht deze gedachte thuis direct in praktijk, waarna zijn vriendin Alison Ward, bij wie hij twee kinderen heeft, de relatie verbrak.

Gough woonde daarna bij zijn moeder in Eastleigh. Hij vroeg de plaatselijke autoriteiten of het geoorloofd was naakt op straat te lopen. Er kwam geen duidelijk antwoord en Gough besloot de proef op de som te nemen.

Hij werd enkele keren door de politie aangehouden maar ook direct weer vrijgelaten. Door de bevolking werd hij meestal genegeerd.

Daarna, in 2003, besloot Gough, slechts voorzien van schoenen en een rugzak, naakt door het Britse eiland te lopen, van Land's End in het zuidwesten van Engeland tot John o' Groats in het noordoosten van Schotland. Hij werd onderweg enkele keren opgepakt en weer vrijgelaten. In 2005 en 2006 probeerde hij het opnieuw, maar deze keer werd hij in Schotland aangehouden en tot een gevangenisstraf veroordeeld. In de gevangenis, en ook als hij voor de rechter verscheen, weigerde Gough kleren te dragen.

Nadat hij zijn straf had uitgezeten, werd hij vrijgelaten, maar buiten de gevangenis trok hij direct zijn kleren weer uit, waarna hij opnieuw werd vastgezet. Zo bracht hij zes jaar achter de tralies door.

In 2012 besloten de Schotse autoriteiten dat Gough de strijd gewonnen had. Men stond hem toe naar Engeland te gaan. Het werd niet zinvol gevonden hem jarenlang vast te houden, op kosten van de belastingbetaler, voor wat eigenlijk een gering vergrijp was.

In zijn Engelse woonplaats Eastleigh werd hij opnieuw gearresteerd.

Men is algemeen van mening dat Gough een excentriek is, maar dat hij goed bij zijn verstand is en dat hij niemand kwaad doet. Gough is zelf van mening dat de maatschappij verkeerde opvattingen heeft over naaktheid en dat hij die opvattingen ter discussie wil stellen.

In oktober 2014 resulteerde zijn zaak in een proces bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De uitspraak was dat naaktlopen niet altijd en overal mag.[1]