Stephen Wilhite

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stephen Wilhite
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Stephen Earl Wilhite
Geboren 3 maart 1948
West Chester (Ohio)
Overleden 14 maart 2022
Cincinnati (Ohio)
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Informatica
Bekend van GIF-bestandsformaat

Stephen Earl Wilhite (West Chester (Ohio), 3 maart 1948Cincinnati (Ohio), 14 maart 2022)[1] was een Amerikaans informaticus die vooral bekend is geworden door de uitvinding van het GIF-bestandsformaat voor bewegende afbeeldingen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Wilhite werd in 1948 geboren in West Chester Township, Ohio als de zoon van Clarence Earl Wilhite die fabrieksarbeider was en de verpleegkundige Anna Lou (Dorsey) Wilhite. Hij werkte in 1987 aan het GIF-bestandsformaat toen hij in dienst was van het bedrijf CompuServe. Door deze vinding, die er voor zorgde dat de bestandsgrootte afnam, werd het mogelijk om (bewegende) afbeeldingen met hoge resolutie en kwaliteit te versturen via het toen nog trage internet. In de jaren 90 van de 20e eeuw werden de zogenoemde gifjes vooral gebruikt als decoratie op websites, vervolgens werd het bestandsformaat steeds meer bekend bij het grote publiek en werden en worden gifjes naast website-ontwerp ook veel gebruikt op sociale media netwerken om snel een emotie of standpunt te kunnen uitdrukken. Wilhite bleef tot 2001 werken bij CompuServe en ging daarna met pensioen.

Wilhite kreeg in 2013 een Lifetime Achievement Award bij de uitreiking van de Webby Awards vanwege de bijdrage die hij heeft geleverd aan de internetcultuur.[2]

De naam van het bestandsformaat is regelmatig onderwerp van discussie[3] omdat het uitgesproken kan worden met zowel een zachte G als een harde G. The Oxford English Dictionary accepteert beide uitspraken maar in 2013 heeft Wilhite aan de Amerikaanse krant The New York Times verteld dat de uitspraak met een zachte G ('jif') de juiste versie is.[2]

Op 1 maart 2022 testte Wilhite positief op Covid-19 waarna hij op 14 maart 2022 op 74-jarige leeftijd overleed aan deze aandoening.