Steppenroller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een tumbleweed

Een steppenroller of tuimelkruid, ook bekend onder de Engelse naam tumbleweed, is het bovengrondse gedeelte van een plant die, eenmaal volgroeid en droog, zich losmaakt van de wortel en wegtuimelt met de wind. Normaal gesproken is de steppenroller de gehele plant met uitzondering van zijn wortels, maar bij een aantal soorten is het alleen de losgeraakte bloeiwijze. Het tumbleweedgedrag komt het meest voor bij steppe- en woestijnplanten. De steppenroller is een plant die propagulen (zaden of sporen) verspreidt. Hij doet dit door de propagulen al tuimelende uit te strooien, of nadat het terecht is gekomen in een vochtige omgeving. In dit laatste geval opent de steppenroller automatisch terwijl het water opneemt; behalve de propagulen, is de steppenroller dood.

Planten en het tumbleweedgedrag[bewerken]

Hoewel het aantal planten met tumbleweedgedrag klein is, komen deze heel veel voor onder de agricultuurkruiden. Men denkt dat de oorsprong Eurazië is, echter een redelijk aantal seizoenskruiden van Salsola (Amarantenfamilie) die steppenrollers vormen zijn zo veelvoorkomend geworden in Noord-Amerika dat ze vaak een symbool zijn in westerns, waar ze als typisch symbool staan voor de verlatenheid van grensgebieden. Salsola pestifera is ingeburgerd geraakt over grote gebieden van Noord-Amerika nadat het is geïmporteerd van het continent Azië, vaak bij ladingen landbouwzaden. Van Salsola kali wordt er gezegd dat het in de Verenigde Staten in de negentiende eeuw is aangekomen bij ladingen lijnzaad naar South Dakota.

Salsola tragus is een seizoensplant die afbreekt aan de voet van de stengel, waarop het vervolgens een steppenroller vormt dat de zaden verspreidt terwijl het over de grond rolt. Het lijkt naar South Dakota te zijn geïmporteerd vanuit Rusland in 1870 of 1874 bij ladingen lijnzaad. Het is een schadelijk kruid dat op geschikte plaatsen gaat wonen waaronder gebieden met verstoorde gronden, zoals bermen, verzorgde velden en afgebrokkelde hellingen, en in natuurlijke gebieden met weinig vegetatie zoals kust- en oeverzand, halfwoestijnen en woestijnen. Salsola tragus is de juiste naam voor het smal gebladerde onkruid vallend onder de verzameling Salsola kali die verspreid gevonden wordt in Noord-Amerika. De soort is extreem variabel met vele rassen die variëren in kenmerken, een aantal van deze variaties zijn in het verleden onderverdeeld in subcategorieën of zelfs andere categorieën. Hoewel het een schadelijk kruid is, wordt de Salsola tragus gebruikt als voedsel in droge gebieden.

Andere planten veelal uit de familie Amaranthaceae die steppenrollers vormen:

soort familie opmerking
Amaranthus albus Amaranthaceae Witte amarant is afkomstig uit Midden-Amerika maar geïntroduceerd en voorkomend in Europa, Azië en Australië
Amaranthus graecizans Amaranthaceae Afrikaanse amarant komt voor in Noord-Amerika maar oorspronkelijk Afrikaans
Amaranthus retroflexus Amaranthaceae Papegaaienkruid
Corispermum hyssopifolium Amaranthaceae (soort uit de amarantenfamilie)
Kochia Amaranthaceae (geslacht uit de amarantenfamilie)
Cycloloma atriplicifolium Amaranthaceae wordt als meest voorkomende steppenroller genoemd.
Atriplex rosea Chenopodiaceae wordt ook wel het "tuimelende orakel" genoemd
Centaurea diffusa Asteraceae (soort uit de composietenfamilie)
Lessingia glandulifera Asteraceae (soort uit de composietenfamilie)
Plantago cretica Plantaginaceae (soort uit de weegbreefamilie)
Solanum rostratum Solanaceae (soort uit de nachtschadefamilie)
Sisymbrium altissimum Brassicaceae Hongaarse raket
Crambe maritima Brassicaceae Zeekool
Lepidium Brassicaceae geslacht Kruidkers
Anastatica hierochuntica Brassicaceae Roos van Jericho
Selaginella lepidophylla Selaginellaceae Valse roos van Jericho
Geastraceae (familie behorend tot de schimmels)
Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Gypsophila paniculata Caryophyllaceae Pluimgipskruid
Psoralea Fabaceae (geslacht uit de vlinderbloemenfamilie)
Baptisia tinctoria Fabaceae (soort uit de vlinderbloemenfamilie)

Onder de Composietenfamilie (Asteraceae), vormt Centaurea diffusa steppenrollers. Deze soorten hebben als oorsprong Eurazië en zijn later ingeburgerd in Noord-Amerika. Ook bij Lessingia glandulifera worden er soms steppenrollers gevormd, de plant groeit op woestijnvlaktes, chaparral (dichtbegroeid, warm klimaat) en naaldbossen in het westen van de Verenigde Staten en komt het meest voor in gebieden met zand. Onder de vlinderbloemenfamilie komen er steppenrollers voor bij Psoralea en Baptisia tinctoria.

Anatomie[bewerken]

Bij sommige soorten is de steppenroller los van de plant doordat de plant loslaat bij de voet van de stengel, dit komt voor bij de Psoralea en Kochia.

Verschillende planten die propagulen verspreiden[bewerken]

Beweging van een tubleweed

Planten met deze bloeiwijze komen veel voor bij sommige grassoorten, waaronder Schedonnardus paniculatus en enkele soorten van Eragrostis en Aristida. Bij deze planten breekt het bovengrondse gedeelte af en waait weg, in plaats van de gehele plant. De soorten van Spinifex uit Zuidoost-Azië zijn een opvallend voorbeeld van deze aangepaste verspreiding van zaden. Deze soorten worden ook wel tuimelkruid genoemd, hetzelfde geldt voor soorten als Panicum capillare' en Eragrostis pectinacea in de Verenigde Staten. Fruit, verspreid door de wind, dat tuimelt of over de grond rolt (tuimelfruit) is zeldzaam. Sommige zijn peulvruchten. Doordat de vruchten erg opgeblazen zijn rollen zij makkelijker, onder deze vruchten vallen de Alyssopsis, Coluteocarpus, Physoptychis, en de Pshysaria.

Effect op het milieu[bewerken]

Steppenrollers hebben een tekenend effect op wind-grond-erosie op open vlakten, voornamelijk bij drogegrondprojecten in de landbouw waar bevochtiging van buitenaf onmogelijk is. Een studie wees uit dat een enkele Russian Thistle wel 44 gallon (circa 167 liter) water kan opnemen in een tarweveld. De hoeveelheid water opgenomen van braakland zou zelfs hoger liggen. Buiten het vocht dat de plant opneemt wordt er ook nog schade aangericht door de verplaatsing van de steppenroller. De beschadigingen aan de grond maken die namelijk ook kwetsbaarder voor de wind.

Symbolisatie[bewerken]

De associatie met westerns heeft geleid tot een grote symbolische betekenis van de steppenroller in de visuele media. Het is symbool gaan staan voor verlaten, droge, en vaak humorloze locaties met weinig of geen aanwezigen. Vaak wordt het symbool gebruikt als personen op een verlaten of grillige plaats aankomen/zijn: Een steppenroller rolt voorbij, vaak in combinatie met het geluid van een lege, droge wind. Het wordt soms gebruikt op plekken waar je geen steppenroller verwacht voor een komisch effect. Soms wordt het gebruikt om een slechte grap te accentueren of als een persoon een absurde opmerking maakt. De steppenroller op de achtergrond en het windeffect brengen de ongemakkelijke stilte naar voren (net als het geluid dat krekels produceren).

Kunstwerk[bewerken]

De Russische kunstenaar Haim Sokol (1973) maakte in 2009 van staal en verf een bolstructuur die hij de Tumbleweed Rhizone noemde. Deze werd in de zomer van 2013 tentoongesteld op het Lange Voorhout in Den Haag tezamen met werken van andere Russische kunstenaars. Sokol beschilderde metalen platen met kunstenaarsteksten en teksten uit kabbalistische bronnen, daarna sneed hij de platen in smalle stroken waarvan hij de steppenroller maakte.

Trivia[bewerken]

  • The Tumbleweeds is een voormalige band uit Waalwijk die haar naam aan deze plant ontleent.