Steppevaraan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steppevaraan
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2010)
Varanus exanthematicus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Familie:Varanidae (Varanen)
Geslacht:Varanus
Soort
Varanus exanthematicus
Bosc, 1792
Afbeeldingen Steppevaraan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Steppevaraan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De steppevaraan[2] (Varanus exanthematicus) is een hagedis uit de familie varanen (Varanidae). Andere benamingen zijn Afrikaanse steppevaraan of savannevaraan. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Louis-Augustin Bosc d'Antic in 1792. Oorspronkelijk werd de naam Lacerta exanthematicus gebruikt.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze varaan kan tussen de 0,60 meter en de 1,2 meter lang worden. De kleur is bruin tot grijs met gele vlekken op het lichaam die vervagen naarmate de hagedis ouder wordt.

De steppevaraan is van andere soorten varanen te onderscheiden door de zeer grote en sterk zijdelings afgeplatte kop en de relatief korte nek. Ook heeft deze soort gladde maar knobbelige schubben en een relatief korte maar dikke staart welke meestal lichtbruin is en lichter gebandeerd.

Van de sterk gelijkende Kaapse steppevaraan of witkeelvaraan (Varanus albigularis) is de soort te onderscheiden doordat deze laatste soort meestal een tekening heeft, en alleen in zuidelijk-Afrika voorkomt. Beide soorten lijken sterk op elkaar, de Kaapse steppevaraan werd lange tijd beschouwd als een ondersoort van de steppevaraan.

Algemeen[bewerken]

De steppevaraan komt voor in een groot deel van Afrika; van Senegal tot Soedan. De soort leeft in droge en schrale gebieden zoals steppen, dorre graslanden en halfwoestijnen, maar het dier zwemt graag en blijft meestal in de buurt van een waterpartij. De steppevaraan schuilt in holen onder rotsblokken die soms zelf gegraven worden maar meestal wordt een verlaten hol ingenomen of in dichte vegetatie geschuild.

Voedsel en vijanden[bewerken]

Het voedsel bestaat voornamelijk uit eieren, maar ook allerlei reptielen, vogels, kleine zoogdieren en grotere insecten worden gegeten. Uit recente onderzoeken is gebleken dat varanen actief speeksel hebben. Ze maken verbindingen aan in weefsels in de kaak die als een vergif werken op een gebeten prooidier of vijand.

Vijanden van varanen zijn (wurg)slangen en roofvogels. Met de grote en zware staart kan de varaan klappen uitdelen die een predator niet snel zal vergeten, maar ook de lange tanden in de kaken zijn beter te vermijden.

Bronvermelding[bewerken]