Stereolithografie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stereolithografie is een vrij algemene toegepast ‘Rapid Prototyping’ vormgeefproces. Via stereolithografie kunnen rechtstreeks modellen uit kunststof worden gemaakt, naar model van een CAD-file.

Kenmerk[bewerken]

Het kenmerk van het stereolithografieproces is dat door een laagsgewijze polymerisatie van een vloeistof er een vorm wordt gecreëerd.

Begrippen[bewerken]

  • SLA staat voor: StereoLithography Apparatus. (Stereolithografie-apparaat).
  • SLS staat voor: Selective Laser Sintering (Sinteren).

Proces[bewerken]

Stereolithografieproces. 1) Model in de computer. 2) Een laag van het model. 3) Een gepolymerialiseerde laag. 4) Platform 5) Laser.

Een CAD model (1), zie figuur, wordt opgedeeld in dunne schijfjes (STL-bestand) (2).

Het 3D-printen gebeurt doordat een laserstraal laag per laag de oppervlakte van een vloeibare kunststof (kunsthars) verhardt. Waar de laserstraal de vloeistof raakt, treedt de verharding in werking. Wanneer een laag is afgewerkt, zakt het object – dat op een platform staat – een fractie van een millimeter dieper in het bassin. Het 3D-object wordt gevormd door de verschillende lagen, die telkens miniem van elkaar verschillen, boven op elkaar te verharden.

Toepassing[bewerken]

Stereolithografie wordt vaak toegepast om vroeg in het ontwerpproces, vanuit het 3D-CAD model, een fysiek model te maken. Hierdoor kan het model al in een vroeg stadium beoordeeld worden.

Doordat het stereolithografieproces steeds efficiënter plaatsvindt dalen de kosten. Hierdoor wordt het vooral bij kleine series steeds meer toegepast.

Een ander toepassing is het gebruik in het afgietproces. Met behulp van het stereolithografieproces kan vrij eenvoudig een product worden gemaakt. Dit product kan dan via het afgietproces in een ander materiaal gekopieerd worden (aluminium, brons, siliconen).

Geschiedenis[bewerken]

De term “stereolithography” was voor het eerst, in 1984, gebruikt door Charles (Chuck) W. Hull[1].

Zie ook[bewerken]

Referentie[bewerken]

  1. U.S. Patent 4,575,330 (“Apparatus for Production of Three-Dimensional Objects by Stereolithography”)
Icoontje WikiWoordenboek Zoek stereolithografie in het WikiWoordenboek op.