Sterrenbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ontwerp voor stervormig padenstelsel bij Groot Trianon (Versailles) in Frankrijk

Een sterrenbos is een bos met lanen die vanuit een middelpunt straalsgewijs naar de uiteinden lopen en zo een ster vormen.[1]

Sterrenbossen vormen een element uit de barokke tuinarchitectuur en raakten in de achttiende eeuw in zwang. Met hun zichtassen waren ze bij uitstek geschikt voor de jacht, omdat vanuit het middelpunt het overstekend wild op alle paden kon worden waargenomen. Een sterrenbos werd bij voorkeur aangelegd op een glooiend terrein. Vanuit het midden kon men aan het eind van de lanen de hemel zien.

Veel sterrenbossen hebben hun oorspronkelijke opzet verloren, maar hebben de naam Sterre(n)bos behouden. Een goed geconserveerd en gerestaureerd sterrenbos is de Oude Warande bij Tilburg. Een sterrenbos ligt ook op landgoed IJsselvliedt in het Gelderse Wezep. Verder is er een sterrenbos in het Amerongsche Bosch, dat werd aangelegd rond 1790. In 1990 werd begonnen met herstelwerkzaamheden om de oorspronkelijke structuur terug te brengen. De centrale as ligt op 64 meter hoogte.

De componistenbuurt in Bilthoven is gebouwd op het grondplan van een voormalig sterrenbos: het Oosterpark. Daarom wordt dit wijkje ook wel Sterrenbos genoemd.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]