Sterrenbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ontwerp voor stervormig padenstelsel bij Groot Trianon (Versailles) in Frankrijk

Een sterrenbos is een bos met een lanenstructuur dat (net als de meeste bossen in Nederland), oorspronkelijk was aangelegd als park. Het huidige Nederlandse woord 'sterrenbos' is een verbastering van de oorspronkelijke Oud-Nederlandse schrijfwijze 'starre bosch' (zie Delpher), oftewel: een beplanting van starre (stramme) (naald)bomen of hoge coniferen. Een 'sterrenbos' heeft dus niets te maken met sterren of met een stervormige lanenstructuur.

Sterrenbossen vormen een element uit de barokke tuinarchitectuur en raakten in de achttiende eeuw in zwang. Ze waren bij uitstek geschikt voor de jacht, omdat vanuit het middelpunt het overstekend wild op alle paden kon worden waargenomen. Een sterrenbos is bij voorkeur aangelegd op een glooiend terrein. Vanuit het midden kon men aan het eind van de lanen de hemel zien.

Een goed geconserveerd sterrenbos is de Oude Warande bij Tilburg. Een sterrenbos ligt ook op landgoed IJsselvliedt in het Gelderse Wezep. Verder is er een sterrenbos in het Amerongsche Bosch, dat werd aangelegd rond 1790. In 1990 werd begonnen met herstelwerkzaamheden om de oorspronkelijke structuur terug te brengen. De centrale as ligt op 64 meter hoogte.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

De componistenbuurt in Bilthoven is gebouwd op het grondplan van een voormalig sterrenbos: het Oosterpark. Daarom wordt dit wijkje ook wel Sterrenbos genoemd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]