Steve Beshear

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steve Beshear
Steven Lynn Beshear
Steven Lynn Beshear
Geboren 21 september 1944
Dawson Springs (Kentucky)
Politieke partij Democratische Partij
Partner Jane Klingner
Beroep Politicus
Advocaat
Religie Protestants
61e gouverneur van Kentucky
Aangetreden 11 december 2007
Einde termijn 8 december 2015
Voorganger Ernie Fletcher
Opvolger Matt Bevin
Luitenant-gouverneur voor Kentucky
Aangetreden 13 december 1983
Einde termijn 8 december 1987
Voorganger Martha Layne Collins
Opvolger Brereton C. Jones
Afgevaardigde voor Kentucky
76e District
Aangetreden 1973
Einde termijn 1980
Opvolger Jerry Lundergan
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Steven Lynn ("Steve") Beshear (Dawson Springs, 21 september 1944) is een Amerikaans politicus. Tussen december 2007 en december 2015 was hij namens de Democratische Partij in functie als gouverneur van de Amerikaanse staat Kentucky.

Beshear groeide op op het platteland van Kentucky, in een religieus gezin. In de jaren zestig studeerde hij rechten aan de Universiteit van Kentucky. Gedurende de jaren zeventig werkte hij als advocaat in het Amerikaanse leger en richtte hij zijn eigen advocatenkantoor op in Lexington. Beshears politieke carrière begon in 1973, toen hij werd gekozen in het Huis van Afgevaardigden van Kentucky. Hij bleef daar tot begin 1980 werkzaam. Aansluitend trad hij in dienst als procureur-generaal van de staat Kentucky. Eind 1983 werd Beshear vervolgens luitenant-gouverneur van Kentucky onder gouverneur Martha Layne Collins. Na één termijn in deze functie deed hij in 1987 een gooi naar het gouverneurschap. In deze verkiezingen verloor hij echter van Wallace Wilkinson, eveneens van de Democratische Partij.

Na zich enkele jaren op zijn advocatenwerk te hebben gericht, keerde Beshear in 1996 terug naar de politiek. Hij deed namens de Democraten een poging om voor Kentucky in de senaat gekozen te worden, maar wist bij de verkiezingen in november 1996 de zittende Republikeinse senator Mitch McConnell niet van zijn zetel te stoten.

In 2007, twintig jaar na zijn eerste poging, lukte het Beshear alsnog om gouverneur van zijn staat te worden. In de verkiezingen versloeg hij de zittende Republikeinse gouverneur Ernie Fletcher met 58 procent van de stemmen. In november 2011 werd hij zonder veel problemen herkozen. In 2015 mocht Beshear zich, na twee termijnen als gouverneur, niet opnieuw beschikbaar stellen voor het gouverneurschap. Zijn partijgenoot Jack Conway werd in de verkiezingen verslagen door Matt Bevin van de Republikeinse Partij. Die nam op 8 december 2015 het gouverneurschap van Beshear over.