Steve McCurry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steve McCurry

Steve McCurry (Philadelphia (Pennsylvania), 24 februari 1950) is een Amerikaans fotojournalist die het bekendst is van de foto 'Afghan Girl' die in juni 1985 op het voorblad van de National Geographic verscheen. Deze cover is de meest bekende van alle covers van National Geographic.

Hij studeerde aan de Pennsylvania State University (Penn State), aanvankelijk film maar afgestudeerd in theaterkunsten. Hij raakte geïnteresseerd in fotografie toen hij foto's maakte voor de universiteitskrant.

Zijn carrière als fotojournalist begon met de Russische bezetting van Afghanistan. Hij vermomde zich in inheemse kleding en verborg fotorolletjes in de zomen. Zijn foto's behoorden tot de eerste foto's van het conflict en werden veel gepubliceerd.

McCurry vervolgde zijn carrière met het verslaan van een hele reeks internationale conflicten, telkens in Azië. Zijn foto's worden veel gepubliceerd. Sinds 1986 is hij lid van Magnum Photos.

Afghan Girl[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sharbat Gula voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1984 maakte McCurry de foto die in juni 1985 op het voorblad van de National Geographic verscheen. Begin 2002 werd de vrouw in Afghanistan opgespoord en kon haar identiteit worden vastgesteld. In april 2002 verscheen dezelfde vrouw opnieuw op het voorblad.

Techniek[bewerken]

McCurry gebruikte filmrolletjes tot 2005. Toen schakelde hij over op digitale fotografie. Hij raakte snel gewend aan de vele voordelen die de digitale fotografie biedt.

Zijn favoriete filmrol was Kodachrome.

Op 22 juni 2009 heeft Kodak officieel aangekondigd te stoppen met de productie van Kodachrome. Tot de herfst van 2009 zullen er nog films geleverd worden, waarna het tot eind 2010 nog mogelijk is de films te laten ontwikkelen. Fotograaf Steve McCurry zal een van de laatste rolletjes volschieten. Kodak heeft een speciale website gepubliceerd waarop enkele beroemde foto's te zien zijn die met Kodachrome gemaakt zijn. Ook op het televisiekanaal van National Geographic werd een film over Steve McCurry met zijn beroemde foto's vertoond.

Externe link[bewerken]