Stewie Griffin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stewart "Stewie" Gilligan Griffin
Personage uit 'Family Guy'
Iemand verkleed als Stewie Griffin
Gespeeld door Seth MacFarlane
Persoonsinformatie
Volledige naam Stewart Gilligan Griffin
Geslacht Mannelijk
Leeftijd 1 jaar
Geboorteland Verenigde Staten
Familie
Kinderen Geen
Portaal  Portaalicoon   Media

Stewart Gilligan (Stewie) Griffin is jongste zoon van de hoofdpersonage in de Amerikaanse animatieserie Family Guy. Hij wordt ingesproken door Seth MacFarlane.

Stewie spreekt met een geaffecteerd Brits-Engels accent en heeft de stem van een volwassen man. Hij is erg intelligent en heeft vergaande plannen, zoals plannen voor wereldovername. Stewie's interesses liggen zowel bij dingen voor volwassenen, als typische babydingen. Zo kan hij bijvoorbeeld moeiteloos zinnen citeren die hij gezien zijn leeftijd nog niet zou kunnen weten, maar heeft hij ook interesse voor zijn beer Rupert en de Teletubbies. Ondanks zijn intelligentie zijn er door zijn leeftijd nog veel dingen die hij niet begrijpt, zoals de manier waarop een toilet gebruikt dient te worden.

Stewie is zeer intelligent en heeft zelf al veel uitvindingen gedaan, zoals een tijdmachine, een apparaat om het weer mee te veranderen en een teleporteur.

Hoewel Stewie het taalgebruik van een ver-ontwikkeld persoon heeft, wordt hij binnen het gezin Griffin alleen verstaan en begrepen door Brian, met wie hij normale gesprekken voert. In de aflevering Running Mates (Seizoen 2) leest Brian zelfs de gedachten van Stewie. In een aflevering waar Stewie en Chris verdwaald raken in het bos kon Chris Stewie ook verstaan. Stewie wordt ook verstaan door personages die losstaan van de hoofdrollen.

Naast zijn plannen voor wereldovername heeft Stewie ook een enorme drang om zijn moeder te vermoorden. De namen van de twee afleveringen uit seizoen 7 Stewie Kills Lois en Lois Kills Stewie zijn echter misleidend en de gebeurtenissen blijken niet echt te zijn. Later in de serie is Stewie wel een meer menselijk en sympathieker personage geworden, alhoewel hij nog wel plannen voor wereldovername heeft en nog weleens zijn moeder probeert te vermoorden. Stewie heeft verder ook nog redelijke interesse in cultuur, wat hij meestal mee krijgt van Brian.

Hoewel Stewie weleens zegt dat homoseksualiteit een ziekte is en volgens de Bijbel een regelrechte zonde, komt toch naar voren dat hij zelf homoseksuele of biseksuele gevoelens heeft. Dat bleek toen hij en Brian in een dimensie terechtkwamen waarin alleen maar knappe gebruinde naakte mannen leven, waarin Brian zegt dat ze in de hel zitten en Stewie zei dat ze in de hemel zitten.