Stichting Buma Cultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stichting Buma Cultuur is een instantie die zich bezighoudt met ondersteuning en promotie van Nederlandse muziek. Deze naam bestaat sinds 1 maart 2006, voorheen was het de Stichting Conamus.

Conamus is in 1962 opgericht door John de Mol sr. De doelstelling van Buma Cultuur is om het gebruik van Nederlandse muziek te bevorderen, zowel in Nederland zelf als daarbuiten. De organisatie voert daartoe - samen met een groot aantal partners in binnen- en buitenland - projecten uit die Nederlandse muziek ten goede komen en wordt daarbij ondersteund door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

Buma Cultuur organiseert jaarlijks evenementen zoals het Amsterdam Dance Event, het Noorderslag Festival de Dag van de Nederlandse jazz en de Muzikantendag. Daarnaast neemt men deel aan internationale muziekconferenties om op die manier de export van Nederlandse muziek te bevorderen.

Jerney Kaagman was tot 1 maart 2009 directeur van de stichting, vanaf 4 mei 2009 is dat Frank Helmink.

Prijzen[bewerken]

Naast vele deelnemingen aan radio- en televisieprogramma's, cd-uitgaven, etc. ter bevordering van de Nederlandse muziek, reikt Buma Cultuur ook (al dan niet in samenwerking met partners) meerdere prijzen uit aan artiesten die veel hebben betekend voor de Nederlandse muziek.

  • Jaarlijks worden in februari tijdens het Harpen Gala de Gouden Harp, Zilveren Harp en de Buma Exportprijs uitgereikt. De Gouden Harp is een oeuvreprijs voor een artiest die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse muziek. De Zilveren Harp is een aanmoedigingsprijs voor beginnende artiesten. De Exportprijs is een onderscheiding voor de Nederlandse artiest die internationaal het meest succesvol is geweest, voor 2003, 2004, 2005 en 2006 ging de exportprijs naar Within Temptation. In 2007 was deze eer voor DJ Tiësto en in 2008 Giorgio Tuinfort/André Rieu en 2009 eveneens André Rieu.
  • Tijdens het Gala van het Nederlandse Lied werd - in samenwerking met Radio 2 - de Radio 2 Zendtijdprijs uitgereikt. De prijs werd uitgereikt aan artiesten die over een langere periode het meest op Radio 2 waren te horen en daarmee een grote en blijvende betekenis hebben gehad voor de Nederlands muziek.
  • Tijdens het Noorderslag Festival wordt jaarlijks de Popprijs uitgereikt aan de groep of artiest die in het afgelopen jaar de grootste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd.
  • Sinds 1991 wordt de Annie M.G. Schmidt-prijs uitgereikt als onderscheiding voor het beste cabaretlied.
  • Buma Toonzetters Prijs voor beste nieuwe Nederlandse compositie uit het voorgaande jaar.
  • Sena Performers POPnl Award voor jong poptalent uit alle provincies
  • Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied.

Externe link[bewerken]