Stichting Dichterbij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dichterbij is een Nederlandse stichting die hulp- en dienstverlening biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Ze ontstond in 2006 uit een fusie tussen Vizier en De Wendel. Dichterbij streeft naar een samenleving, waarin kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking een volwaardige plaats hebben. Waarin zij hun eigen keuzes maken, zich kunnen ontwikkelen en hun talenten kunnen inzetten. Een samenleving waarin zij lekker in hun vel zitten, zo gewoon mogelijk kunnen leven en op het juiste moment zorg en ondersteuning op maat krijgen – thuis, op school en op de locaties van Dichterbij. Onder de naam Stevig wordt ambulante, dag- en klinische behandeling gegeven aan mensen met een licht verstandelijke beperking en gedrags-en/of psychiatrische stoornissen –al dan niet met een strafrechtelijke veroordeling.

Dichterbij heeft een bijzondere methode ontwikkeld om met cliënten en hun verwanten als team te praten over wensen en mogelijkheden. Die werkwijze heet ‘Als je het mij vraagt’. Door regelmatig met elkaar in gesprek te gaan over de vragen ‘Wat wil je?’ en ‘Wat is er nodig om dat te bereiken?’ wordt steeds duidelijker op welke manier cliënten en hun verwanten het prettigst ondersteund en begeleid kunnen worden.

In 2017 behaalde Dichterbij met ‘Als je het mij vraagt’ een eervolle vermelding tijdens de Gouden Oor Award. Dit is een jaarlijks terugkerende prijs voor organisaties die uitblinken in het luisteren naar klanten.

Stichting Dichterbij heeft haar oorsprong in Stichting Maria Roepaan (1951) en de Sint Augustinusstichting (1957). Beiden fuseerden in 1997 tot Saamvliet en na een regionale fusie in 1999 met De Binckhof en Wodagg Uden ontstond in 2004 Vizier.

Externe link[bewerken]