Stichting Freriks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voormalig Museum Freriks

Stichting Freriks was een stichting gevestigd in de Gelderse plaats Winterswijk in de Achterhoek. Zij droeg zorg voor het onderhoud van een streekmuseum 'Museum Freriks' en de daarbij horende heemtuin en kinderboerderij.

Mondriaan[bewerken | brontekst bewerken]

Tot december 2011 hingen in het museum drie vroege werken van Piet Mondriaan, die een gedeelte van zijn jeugd in Winterswijk gewoond heeft. Daarnaast hingen er werken van diens vader Pieter Cornelis en van Mondriaans oom en leermeester Frits Mondriaan. Ook waren er enkele gerestaureerde werken van Max van Dam te vinden.

Met de sluiting van museum Freriks per 1 januari 2013 verhuisde het jeugdwerk van Piet Mondriaan tijdelijk naar het Gemeentemuseum Den Haag. Sinds 21 mei 2013 is het weer terug in Winterswijk, en te zien in het nieuwe museum Villa Mondriaan, gevestigd in het voormalige woonhuis van de familie Mondriaan. Het overige deel van de museumcollectie is in depot opgeslagen[1].

Geologische collectie[bewerken | brontekst bewerken]

In het museum bevond zich een geologische collectie van de Nederlandse Geologische Vereniging afdeling Winterswijk. Deze is sinds de sluiting van het museum in 2013 in depot opgeslagen. Tot de collectie behoren onder andere fossiele schelpen afkomstig uit miocene afzettingen in de buurtschap Miste, behorende tot het Laagpakket van Aalten. De fossiele schelpenfauna's bevatten ruim 1100 soorten.[2]

Ook diverse vondsten uit de Winterswijkse steengroeve behoren tot de collectie. Verder zijn er noordelijke, zuidelijke en oostelijke zwerfstenen, alsmede botten van mammoet, wolharige neushoorn, rendier en oeros.

Sluiting museum[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het tradtioneel ingerichte museum ontstond vanaf 2012 een onzekere toekomst.[3] De gemeente Winterswijk zegde de huur op en verlaagde de jaarlijkse subsidie aan de stichting fors. Op 1 januari 2013 sloot het museum zijn deuren.

In het in 2017 geopende belevenismuseum Wereld van Wenters wordt een deel van de collectie van "Vereniging het Museum" gepresenteerd. Een ander deel, waaronder de geologische collectie, is opgeslagen in de Museumfabriek [4][5] De Wereld van Wenters zal eind 2024 worden gesloten. De collectie wordt overgebracht naar de MuseumFabriek in Winterswijk.