Stichting Herenboeren Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Herenboeren Nederland is een Nederlandse organisatie die duurzaam opererende, kleinschalige coöperatieve boerenbedrijven stimuleert en ondersteunt. Bij een dergelijk boerenbedrijf delen huishoudens het aandeelhouderschap, terwijl een professionele boer het meeste werk verricht. De mede-eigenaren ('herenboeren' genoemd) mogen zelf ook werkzaamheden verrichten op de 'herenboerderij'.

Een dergelijke herenboerderij is een gemengd bedrijf. Dat wil zeggen dat er kleinschalige landbouw plaatsvindt, waarbij ook fruit gekweekt wordt en dieren worden gehouden, zoals varkens, kippen en koeien.

Het doel van het initiatief is om voedsel te telen dicht bij huis, als een alternatief voor de intensieve landbouw en veeteelt. Het maakt deel uit van de Green Deal Natuurinclusief Grondgebruik Herenboeren, de Green Communities en Platform Bodem en Voedsel.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het opstarten van een nieuwe herenboerderij leggen rond de 200 huishoudens eenmalig een bedrag van € 2000,- in, zodat het benodigde startkapitaal van € 400.000,- wordt bereikt. Met dit geld kan de boerderij worden opgestart. Elk deelnemend huishouden is aandeelhouder van de boerderij. Daarnaast betaalt elk huishouden een maandelijkse bijdrage, waarmee loonkosten, pacht en onderhoud worden betaald. De hoogte van dat bedrag hangt af van het voedselpakket dat elk huishouden ontvangt, bestaande uit producten afkomstig van de boerderij.

De boerderij betaalt bij de opstart een eenmalig startbedrag aan de Stichting. Vervolgens draagt de boerderij nog een jaarlijkse vergoeding af, waarmee de Stichting onder andere onderzoek, voorlichting en verzekeringen bekostigt.

Herenboerderijen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste herenboerderij werd opgericht in 2016 in Boxtel.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]