Het woud der verwachting (stichting)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het woud der verwachting is een Nederlandse re-enactmentgroep en stichting die op 24 maart 2007 in Nijmegen werd opgericht. Ze heeft vooral het middeleeuwse hertogdom Gelre en de afbeeldingen van de veertiende-eeuwse kunstenaars gebroeders Van Limburg als onderwerp. Er wordt onderzoek naar het dagelijks leven uit die tijd gedaan. Kostuums en rekwisieten uit die tijd worden door de groep vervaardigd om zo authentiek mogelijk taferelen en personen te kunnen naspelen.

Naamgeving[bewerken]

Charles d'Orleans, de Franse middeleeuwse prins en dichter die op sommige afbeeldingen van de gebroeders Van Limburg voor komt, schreef onder meer het gedicht En la forest de longue attente. Schrijfster Hella Haasse gebruikte de titel van dit gedicht voor haar biografie van Charles d'Orléans, Het woud der verwachting. Zij gaf toestemming de titel te gebruiken als naam voor de stichting.

Oorsprong en ontwikkeling[bewerken]

De stichting komt voort uit een werkgroep levende geschiedenis uit het graafschap Zutphen die in 2005 met andere groepen het Gebroeders van Limburgfestival in Nijmegen vorm ging geven. In 2006 deed de groep voor het eerst mee in de stoet met paarden, amazones en ruiters.

Een belangrijke bron van inspiratie vormen afbeeldingen uit het middeleeuwse getijdenboek Les Très Riches Heures du duc de Berry, en dan met name het meiblad (de lenterit) en het augustusblad (de valkenjacht), die als tableau vivant door de groep uitgebeeld worden. Daarnaast worden op basis van bronnenonderzoek vele personages getoond uit de tijd van hertog Willem en zijn broer en opvolger hertog Reinoud IV. Doel is taferelen van het leven aan het Hof van Gelre in die tijd zo realistisch mogelijk te laten zien.

De stichting voert zelf onderzoek uit en ondersteunt onderzoek naar de periode van rond 1400. Zo is er aandacht voor het maken van middeleeuwse kleding, schoeisel, keramiek, muziek(instrumenten) en de middeleeuwse keuken. Er is een eigen kledingatelier waar regelmatig zowel voor musea als voor re-enactment doeleinden replica's van kostuums vervaardigd worden.

Sinds 2008 is er ook een kampement. In dit kampement functioneert vanaf 2012 een veldkeuken bestaande uit drie luifels voor respectievelijk een snijkeuken, een kookplaats en een buffet. Deze veldkeuken wordt onder andere gebruikt voor de bereiding van uitgebreide middeleeuwse maaltijden.

Evenementen[bewerken]

De groep neemt regelmatig deel aan zowel kleine als grootschalige, educatieve, historische en daaraan gerelateerde evenementen in zowel binnen- als buitenland. Zo werd in 2010 deelgenomen aan een kostuumshow in het Metropolitan Museum in New York. Ook wordt meerdere keren per jaar ondersteuning geboden aan lesprogramma's van scholen en verenigingen en bij het uitbeelden van historische gebeurtenissen. Een grootschalige activiteit is het samen met andere re-enactmentgroepen jaarlijks organiseren van het Gebroeders van Limburgfestival, een middeleeuws weekend in de binnenstad van Nijmegen. Uitgebeeld wordt onder meer een Blijde incomste, waarbij de Gelderse hofhouding en enkele honderden middeleeuwse figuranten uit de periode tussen 1350 en 1450, in optocht door de binnenstad van Nijmegen trekken. Een ander jaarlijks evenement is sinds 2015 'Ammersoyen Middeleeuws Bewoond'. Gedurende de Pinksterdagen wordt het middeleeuwse kasteel Ammersoyen in Ammerzoden bewoond door de hele entourage van de hertog van Gelre, bestaande uit ca. tachtig figuranten, als was het het jaar 1400.

Personages[bewerken]

De stoet edellieden uit de middeleeuwse Gelderse geschiedenis die door de groep tot leven wordt gewekt bestaat uit: Willem, hertog van Gelre en Gulik en graaf van Zutphen, Catharina van Beieren-Holland, echtgenote van Willem en derhalve hertogin van Gelre en Gulik, gravin van Zutphen, Maria van Gulik, onechte dochter van hertog Willem, Maria van Arkel en haar verloofde en beoogd opvolger van der hertog van Gelre Jan II van Egmont, de herauten van Gelre, Gulik en Kleef. Verder Johanna van Brabant, Johanna van Cuijk, Dirk IV van Wisch, Willem IV van Bronckhorst en Cunegonde van Meurs, echtgenote van Willem IV van Bronckhorst. De stoet wordt begeleid door: commandanten Frederik, graaf van Meurs en bannerheer van Baer en Gerard heer van Culemborg, wimpeldragers en manschappen bewapend met paalwapens.

Daarnaast speelt Het woud der Verwachting een valkenjacht na waarbij Jean de Berry samen met Jean de Bourbon, Charles de Orleans en diens echtgenote Bonne d'Armagnac op jacht gaat. Van anderen die in het getijdenboek van De Berry te zien zijn worden de hondenmeester, de valkenier, blazers, een aantal amazones te paard en hooimeisjes uitgebeeld. Ook wordt een ezelkaravaan gedurende de wijnoogst getoond.

Andere personages die worden uitgebeeld zijn de hofkapelaan, een minderbroeder, de hofastroloog, een kamenier en waterdraagsters. Verder zijn er allerlei ambachtslieden zoals een kruidenvrouw, pottenbakker, tassenmaaksters, wapensmid, vleesmeester en borduursters.

Externe link[bewerken]