Het woud der verwachting (stichting)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
16-05-2018

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: reclame, twijfel over Ew

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Het woud der verwachting is een Nederlandse stichting die in 2007 werd opgericht. Het is een re-enactmentgroep die zo authentiek mogelijk taferelen en personen zoals die onder andere rond 1400 door de kunstenaars gebroeders Van Limburg zijn vastgelegd wil uitbeelden. Er wordt onderzoek naar het leven uit die tijd gedaan en kostuums en rekwisieten worden in eigen beheer vervaardigd.

Naamgeving[bewerken]

Charles d'Orleans, de Franse middeleeuwse prins en dichter die op sommige afbeeldingen van de gebroeders Van Limburg voor komt, schreef onder meer het gedicht Het woud der verwachting. Schrijfster Hella Haasse gebruikte deze titel voor haar biografie van Charles d'Orléans. Zij gaf toestemming de titel te gebruiken als naam voor de stichting.

Oorsprong en ontwikkeling[bewerken]

De stichting komt voort uit een werkgroep levende geschiedenis uit het Graafschap Zutphen die in 2005 met andere groepen het Gebroeders van Limburgfestival vorm ging geven. In 2006 deed de groep voor het eerst mee in de stoet met paarden, amazones en ruiters.

Een belangrijke bron vormen afbeeldingen uit het middeleeuwse getijdenboek Les Très Riches Heures du duc de Berry, en dan met name het meiblad (de lenterit) en het augustusblad (de valkenjacht), die als tableau vivant uitgebeeld worden. Daarnaast worden op basis van bronnenonderzoek personages getoond uit de tijd van hertog Willem en zijn broer en opvolger hertog Reinoud IV. Doel is taferelen van het leven aan het Hof van Gelre in die tijd zo realistisch mogelijk te laten zien.

De stichting voert zelf onderzoek uit en ondersteunt onderzoek naar de periode van rond 1400. Zo is er aandacht voor het maken van middeleeuwse kleding, schoeisel, keramiek, muziek(instrumenten) en de middeleeuwse keuken. Er is een eigen kledingatelier waar regelmatig zowel voor musea als voor re-enactment doeleinden replica's van kostuums vervaardigd worden.

Sinds 2008 is er ook een kampement. In dit kampement functioneert vanaf 2012 een veldkeuken bestaande uit drie luifels voor respectievelijk een snijkeuken, een kookplaats en een buffet. Deze veldkeuken wordt onder andere gebruikt voor de bereiding van uitgebreide middeleeuwse maaltijden.

Evenementen[bewerken]

De groep neemt regelmatig deel aan zowel kleine als grootschalige, educatieve, historische en daaraan gerelateerde evenementen in zowel binnen- als buitenland. Zo werd in 2010 deelgenomen aan een kostuumshow in het Metropolitan Museum in New York. Ook wordt meerdere keren per jaar ondersteuning geboden aan lesprogramma's op scholen en verenigingen en bij historische gebeurtenissen. Voorbeelden hiervan zijn dat de stichting samen met andere re-enactmentgroepen ervoor zorgt dat tijdens het laatste weekend van augustus de binnenstad van Nijmegen verandert in een middeleeuws tafereel uit de periode tussen 1350 en 1450, de periode waarin Gelderland is ontstaan, onder meer doordat karakters die uitgebeeld worden deelnemen aan een Blijde incomste, waarbij enkele honderden middeleeuwse figuranten in optocht door de binnenstad van Nijmegen trekken. Een ander evenement is 'Ammersoyen Middeleeuws Bewoond'. Hierbij wordt sinds 2015 gedurende de beide Pinksterdagen het middeleeuwse kasteel Ammersoyen en omgeving, gelegen in Ammerzoden in het zuidoosten van Gelderland door de hele entourage van de hertog van Gelre, bestaande uit ca. tachtig figuranten, bewoond als was het het jaar 1400.

Personages[bewerken]

De stoet edellieden uit de middeleeuwse Gelderse geschiedenis die door de groep tot leven wordt gewekt bestaat uit: Willem, hertog van Gelre en Gulik en graaf van Zutphen, Catharina van Beieren-Holland, echtgenote van Willem en derhalve hertogin van Gelre en Gulik, gravin van Zutphen, Maria van Gulik, onechte dochter van hertog Willem, Maria van Arkel en haar verloofde en beoogd opvolger van der hertog van Gelre Jan II van Egmont, de herauten van Gelre, Gulik en Kleef. Verder Johanna van Brabant, Johanna van Cuijk, Dirk IV van Wisch, Willem IV van Bronckhorst en Cunegonde van Meurs, echtgenote van Willem IV van Bronckhorst. De stoet wordt begeleid door: commandanten Frederik, graaf van Meurs en bannerheer van Baer en Gerard heer van Culemborg, wimpeldragers en manschappen bewapend met paalwapens.

Daarnaast speelt Het woud der Verwachting een valkenjacht na waarbij Jean de Berry samen met Jean de Bourbon, Charles de Orleans en diens echtgenote Bonne d'Armagnac op jacht gaat. Van anderen die in het getijdenboek van De Berry te zien zijn worden de hondenmeester, de valkenier, blazers, een aantal amazones te paard en hooimeisjes uitgebeeld. Ook wordt een ezelkaravaan gedurende de wijnoogst getoond.

Andere personages die worden uitgebeeld zijn de hofkapelaan, een minderbroeder, de hofastroloog, een kamenier en waterdraagsters. Verder zijn er allerlei ambachtslieden zoals een kruidenvrouw, pottenbakker, tassenmaaksters, wapensmid, vleesmeester en borduursters.

Externe link[bewerken]