Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prijsuitreiking 1952 aan Charley Toorop en Maurits Uyldert

De Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 is een Nederlandse stichting die aanvankelijk als doel het uitloven van twee prijzen had: een voor de letterkunde en een voor de beeldende kunst. Ze wilde daarmee de oprichter van het kunstenaarsverzet, beeldhouwer Gerrit van der Veen, en daarnaast de andere in de concentratiekampen omgekomen of gefusilleerde kunstenaars en wetenschappers die tot de verzetsgroep behoorden eren.

De Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 is op 18 januari 1946 opgericht door Jaap Bot, Leo Braat, L.J.A. van Dijk, Henriëtte van Eyk, Suzy van Hall, R.F. van Heusden en Koos Schregardus. In de oprichtingsakte van de stichting worden onder andere de volgende namen van gevallen kunstenaars en wetenschappers genoemd: Willem Arondeus, Johan Brouwer en Johan Limpers. Voorzitter van de stichting is prof.dr. Etty Mulder.

In 1990 heeft het Nijmeegs Universiteits Fonds op verzoek van de Stichting Kunstenaarsverzet aan de Radboud Universiteit Nijmegen een bijzondere leerstoel transgenerationele oorlogsgevolgen ingesteld. Het onderwijs en onderzoek in het kader van deze leerstoel was gericht op alle categorieën kinderen van de oorlog en tweedegeneratieslachtoffers, inclusief de kinderen wier ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog 'fout' waren. De eerste bijzonder hoogleraar was David de Levita.

Monument[bewerken | brontekst bewerken]

Gerrit van der Veen - Monument voor het kunstenaarsverzet door Carel Kneulman (gedraaid brons, 1973)

In opdracht van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 maakte Carel Kneulman een monument ter nagedachtenis aan het kunstenaarsverzet. Het monument uit 1973, dat de naam: Gerrit van der Veen - Monument voor het kunstenaarsverzet mee kreeg, staat aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.[1][2]

Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet[bewerken | brontekst bewerken]

Prijsuitreiking 1964. V.l.n.r. Pieter 't Hoen, Anne Berendsen, Leo Vroman, R.P. Cleveringa en Jan Smallenbroek

Tussen 1949 en 1964 kende de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet voor de literatuur, beeldende kunst en muziek toe aan:[3]

Verzetsprijs van de Stichting Kunstenaarsverzet[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1987, bij de herdenking van veertig jaar bevrijding, tot 1997 kende de stichting opnieuw een prijs toe. Ditmaal betrof het de Verzetsprijs van de Stichting Kunstenaarsverzet:

Erepenning van de Stichting Kunstenaarsverzet[bewerken | brontekst bewerken]

Een bronzen legpenning, in 1956 ontworpen door Paul Grégoire werd uitgereikt aan:[7]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]