Stichting Lodewijk de Raet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Lodewijk de Raet is een Vlaamse pluralistische vormingsinstelling van openbaar nut, opgericht in 1952 met als doel het versterken van de mondigheid en de participatie van de burger in Vlaanderen. De stichting wordt erkend en betoelaagd door de Vlaamse overheid. De naam van de organisatie verwijst naar de idealen van Lodewijk de Raet (1870-1914). Deze beklemtoonde het belang van de democratisering van het onderwijs tot en met de universiteit en van de volksontwikkeling.

De ambitie van de stichting is een samenleving waar iedereen er als individu toe doet, zin heeft voor het sociale en oog heeft voor het politieke en economische. Daarbij werden in het vormingswerk van de Stichting Lodewijk de Raet persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke verantwoording steeds aan elkaar gekoppeld. Ook vandaag nog focust het vormingswerk zich op het vermogen van iedereen om te participeren aan de samenleving en aan de verschillende sociale contexten die er deel van uitmaken.

Concreet heeft Stichting Lodewijk de Raet vandaag drie 'clusters' of activiteitskernen. "Kwadraet" zorgt voor sociaal leren en versterkt mensen en groepen in hun rol in de samenleving (vrijwilligers coachen, oplossingsgericht werken, democratisch leidinggeven, ...). "Schakel" begeleidt cocreatief samenwerken van wijken en buurten met lokale instellingen en het gemeentebestuur, tussen zorgvoorzieningen en de omgeving, tussen kinderen, jongeren en de stad, ... "Actief na Pensioen" stimuleert en begeleidt mensen die met pensioen zullen gaan naar een nieuwe levensfase waarin actief engagement centraal staat.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]