Stig Anderson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stikkan Anderson i Hova.
Stig Anderson en Ria Valk (1961).jpg

Stig "Stikkan" Anderson (Hova (Västergötland), 25 januari 1931Stockholm, 12 september 1997) is het best bekend als de manager van de succesvolle Zweedse popgroep ABBA.

Stig Anderson was een succesvol componist en vertaler (naar het Zweeds) van popliedjes. "Hou je echt nog van mij, Rockin' Billy?" uit 1961, gezongen door Ria Valk (tekst: Willy Rex), was de Nederlandse vertaling van 'Är du kär i mej ännu, Klas-Göran', een Zweedse hit voor Lill-Babs. De liedjes die hij schreef voor vele artiesten werden zo succesvol dat hij Sweden Music oprichtte, een firma die de teksten kon publiceren. Stig ziet al snel in dat als hij liedjes wil blijven schrijven, hij ook een platenfirma moet oprichten. Daarom richt hij in 1963 samen met Bengt Bernhag Polar Music op.

Polar wordt een succesvolle platenfirma en Stig krijgt al snel de naam 'The Business'. In de beginperiode van Polar neemt Stig Benny Andersson en Björn Ulvaeus aan als huiscomponisten. De twee laatsten vormen met hun verloofden de groep Benny & Björn, Agnetha & Frida. Later wordt de naam door Stig omgedoopt tot ABBA. In 1974 winnen ze het Songfestival. In de beginperiode van de popgroep schreef hij ook mee aan diverse songteksten, en was vooral goed in het verzinnen van pakkende titels zoals 'Dancing Queen'. Later wordt ABBA zo groot dat Stig zich enkel nog kan bezighouden met het management van de groep. Doordat Stig zoveel energie stak in de groep werd hij ook wel eens het vijfde lid van ABBA genoemd. In 1978 richtte hij samen met Benny en Björn de Polar Studio's op.

Anderson stond erom bekend dat hij zijn mening niet onder stoelen of banken stak. Zo fulmineerde hij regelmatig tegen de (destijds zeer zware) Zweedse belastingdruk. Ook veroorzaakte hij een diplomatiek relletje door op de Zweedse televisie zijn beklag te doen over de Zweedse omroep, die na de songfestivaloverwinning bang was dat ze niet in staat waren het festival van 1975 te organiseren. Zijn commentaar: "Zelfs een vogelpoeplandje als Luxemburg kan het organiseren, waarom Zweden dan niet?"

In 1990 verkocht hij zijn belangen in Polar Music International en Sweden Music aan het toenmalige Polygram. Met de opbrengst richtte hij de Polar Music Prize op.

Op 12 september 1997 overleed hij op 66-jarige leeftijd aan een hartaanval. In de jaren voor zijn dood was het nog tot financiële conflicten gekomen met Agnetha en Benny van ABBA, die in de rechtszaal werden uitgevochten. Alleen Benny, Björn en Frida waren op de begrafenis aanwezig.