Stijfsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Stijfsel is een zetmeelproduct, veelal op basis van rijst of tarwe. Het vindt toepassing als stijf-, bind- en plakmiddel. Ook wordt het wel gebruikt ter verzorging van de huid.

Gebruik[bewerken]

Textiel[bewerken]

Stijfsel wordt voornamelijk gebruikt op wasgoed. Door textiel in stijfsel te spoelen, vormt er zich een film op het textiel, en dit laagje zorgt voor bescherming van de vezels tegen vuil en slijtage. De film zorgt er ook voor dat de kleuren heropleven en kan, naargelang het strijkproces, ook zorgen voor soepeler of stijver textiel.

Stijven van wasgoed gebeurt als het behandelde textiel wordt gestreken terwijl het nog vochtig is. Bij strijken na droging wordt het met stijfsel behandelde wasgoed extra soepel en zacht. Strijken gaat na behandeling met stijfsel ook gemakkelijker: het strijkijzer glijdt dan vlotter over het textiel. Bij een volgende wasbeurt lost het stijfsel op; hierdoor gaat ook het vuil sneller van de kleding.

Voeding en verzorging[bewerken]

Stijfsel wordt ook gebruikt als bindmiddel voor soep en sauzen. Daarnaast kan het, bijvoorbeeld bij baby's, worden toegevoegd aan het badwater vanwege het positieve effect op een uitgedroogde huid, jeuk of blaasjes. In Italië verkoopt men voor dit doel zelfs stijfsel in de apotheek.

Boekbinden[bewerken]

Van oudsher gebruiken boekbinders stijfsel, zowel voor het samenvoegen van genaaide katernen tot boekblok als bij het maken van de omslag met karton en kunstleer. In vroegere tijden werden boeken altijd samengesteld met stijfsel. Het in water oplosbare stijfsel wordt door restaurateurs voor oude boeken nog steeds gebruikt.

Stijfsel is anno 2010 niet eenvoudig meer te verkrijgen. Het product is bij de drogist vaak vervangen door spuitbussen met antikreukspray.

Zie ook[bewerken]