Stilus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeelden van middeleeuwse stili of schrijfstiften. Twee grote schrijfstiften gemaakt van ijzer, een kleinere messing stilus en de kleinste stilus is gemaakt van been.
Voorbeeld van een Romeins wastafeltje.

Een stilus (Latijn voor "griffel") is een puntvormige schrijfstift, gemaakt om te schrijven op een wastafeltje of om inkervingen te maken in klei. Met het afgeplatte uiteinde kon de tekst worden uitgewist door de was glad te strijken, hierdoor was het een ideaal hulpmiddel om letters te leren schrijven. In opgravingen zijn Romeinse en middeleeuwse exemplaren gevonden gemaakt van been, brons en ijzer. In Mesopotamië, het oude Egypte of in de Minoïsche beschaving werden ook stili gemaakt van riet. In de Lage Landen werden schrijfstiften tot in de late middeleeuwen veelvuldig gebruikt. Schrijfstiften zijn in de loop van de 15e eeuw uit het dagelijkse leven verdwenen en vervangen door een griffel en leisteen als schrijfplankje en door het massaal en goedkoper produceren van papier met de opkomst van watergedreven papiermolens.

Modern gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse moderne apparatuur maakt gebruik van een plastic of metalen stift, geschreven als stylus ([stɑj­ləs]?), om een aanraakscherm te bedienen, met name bij pda's, smartphones of tablets. Het heeft een vergelijkbare functie als een computermuis, waarbij een muisklik vervangen wordt door een tikje tegen het scherm. Ook klikken of sleepacties kunnen met een stylus worden bewerkstelligd. De meeste pda's hebben een speciale inkeping waarin de stylus bewaard kan worden.

Een stylus wordt ook gebruikt voor de bediening van een grafisch tableau of tablet-pc. Een stylus voor een pda kan meestal niet uitgewisseld worden met die van een tablet-pc omdat de gebruikte techniek verschilt. Bij een pda gebeurt de registratie van een aanraking door middel van een drukgevoelig scherm, een klik zou ook bewerkstelligd kunnen worden door een gewone pen (af te raden omdat het scherm beschadigd zou kunnen worden) of door een vinger (niet praktisch omdat de vinger groter is dan de meeste knoppen en bijgevolg onnauwkeurig). Bij een tablet-pc is de pen voorzien van elektronica, wat het geheel dus duurder maakt.

Voorbeelden van moderne stylussen. (Van links naar rechts: PalmPilot Professional, Fossil Wrist PDA, Nokia 770, Audiovox XV6600, HP Jornada 520, Sharp Zaurus 5500, Fujitsu Lifebook P-1032)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bij tablet-pc's is soms als optie een speciaal touwtje, tether, te krijgen om verlies te voorkomen.
  • De Nintendo DS- en 3DS-series van Nintendo maken ook gebruik van een stylus. Deze wordt hier vaak bij geleverd.