Stine Jensen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stine Jensen
Stine Jensen op het Brainwash Festival 2015
Stine Jensen op het Brainwash Festival 2015
Volledige naam Stine Eilskov Jensen
Geboren 13 januari 1972
Geboorteplaats Hillerød
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Beroep filosofe en publiciste
Bekend van presentatrice van Human
Portaal  Portaalicoon   Media
Stine Jensen

Stine Jensen (Hillerød, 13 januari 1972) is een Deens-Nederlands filosofe en publiciste. Ze werd geboren in Denemarken[1], maar kwam al voor haar eerste verjaardag samen met haar ouders en tweelingzus Lotte Jensen naar Nederland omdat haar vader daar werk vond. Ze heeft nog altijd de Deense nationaliteit.

Zij studeerde literatuurwetenschappen (cum laude afgestudeerd) en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tussen 2002 en 2007 pendelde ze tussen Amsterdam en Istanboel, en woonde enige tijd in de Turkse metropool om te schrijven aan haar boek Turkse vlinders over interculturele liefdesrelaties. Ook was zij docente aan de Vrije Universiteit.[2]

Jensen schreef meer boeken, vaak vanuit een filosofisch perspectief. Daarnaast schrijft ze columns voor NRC Handelsblad. Ook verschenen er bijdragen van haar in diverse tijdschriften, waaronder Armada, Biografie Bulletin, en Filosofie Magazine. Voor Human maakt ze sinds 2010 vijf series van het programma Dus ik ben, over allerlei aspecten van de filosofie. Voor de VPRO en HUMAN maakte ze in 2013 de vierdelige serie Licht op het Noorden, waarin zij het leven in Scandinavië (respectievelijk Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen) onderzoekt. Tezelfdertijd verscheen een gelijknamig boek.

Voor haar kinderboekendebuut Lieve Stine, weet jij het? kreeg Jensen in 2015 een Zilveren Griffel.[3] In dit boek legt ze een relatie tussen de vragen die kinderen zichzelf stellen en het werk van grote filosofen.

Stine Jensen beoefent yoga en was vroeger een fel atheïst, nu noemt ze zichzelf een "opgewektere" atheïst.[4] Zij was deelneemster aan Wie is de Mol? in 2018. Ze viel in de zevende aflevering af, als zesde. Ook presenteerde ze dat jaar Stine boekt sterren van Human, waarin ze op het strand afwisselend met Tim Hofman, Hans Klok, Claudia de Breij, Abdelkader Benali, Fidan Ekiz en Emilio Guzman sprak over boeken die aansluiten bij hun persoonlijke verhaal.[5]

Publicaties[bewerken]